Псевдоочільника Запорізької області Євгена Балицького заочно засудили до 15 років увʼязнення

Дата: 29 Червня 2023
A+ A- Підписатися

​​Очільника окупаційної адміністрації РФ у тимчасово захопленій частині Запорізької області Євгена Балицького заочно засудили до 15 років увʼязнення з конфіскацією майна. 

Про це повідомляє Служба безпеки України. 

Фото: “РИА Новости”

Так, слідчі встановили, що колишній народний депутат від забороненої партії “Опозиційний блок” Євген Балицький на початку повномасштабного вторгнення РФ одним з перших публічно підтримав російських окупантів.

Загарбники призначили його “керівником” регіональної окупаційної адміністрації на Запоріжжі. Щоб змусити працівників місцевих установ визнати “повноваження” Балицього, росіяни погрожували місцевим жителям репресіями та фізичною розправою. Незгодних ув’язнювали до російських катівень, де піддавали жорстоким тортурам.

Тим часом сам Балицький одразу почав виконувати вказівки Москви щодо поширення кремлівського режиму та придушення руху опору в регіоні.

Зокрема, він займався організацією місцевого псевдореферендуму щодо “приєднання” Запорізької області до Росії. Під його керівництвом створювали незаконні “виборчкоми”, у яких фальсифікували результати “голосування” на користь РФ.

Після фейкового референдуму Балицький звернувся до президента РФ Володимира Путіна з проханням “визнати” регіон як новий суб’єкт Російської Федерації.

Потім, 30 вересня 2022 року, на “урочистому” заході у Кремлі він підписав незаконний “договір про входження” Запорізької області до складу Росії.

На підставі зібраних доказів суд визнав чоловіка винним за двома статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 2 ст. 28, ч. 5 ст. 111-1 (участь в організації та проведенні незаконних референдумів на тимчасово окупованій території, вчинене за попередньою змовою групою осіб);
  • ч. 2 ст. 110 (умисні дії, вчинені з метою зміни меж території або державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України, за попередньою змовою групою осіб).

Наразі засуджений перебуває на тимчасово окупованій території на Півдні України. Тривають комплексні заходи для його притягнення до відповідальності.

Нагадаємо, що Балицький народився у Мелітополі. Він закінчив Тамбовське вище військове авіаційне інженерне училище за спеціальністю “льотчик-інженер 3 класу”, чотири роки служив у різних авіаційних гарнізонах, а у 1995 році був звільнений у запас. Має звання капітана. У 2013-му отримав орден “За заслуги” II ступеня.

Був депутатом Запорізької облради шостого скликання від “Партії регіонів” за 47-м мажоритарним округом, нардепом VII–VIII скликань від “Партії регіонів” та “Опозиційного блоку”, а у 2019-му безрезультатно балотувався до парламенту від Запорізької області як самовисуванець та член партії “Опозиційний блок”.

За даними руху “Чесно”, помічений на кнопкодавстві, голосував за диктаторські закони 16 січня 2014 року й був фігурантом низки антикорупційних розслідувань, зокрема, не задекларував фірму, співвласником якої є його син, та здавав Національному авіаційному університету в оренду свій літак за завищеною ціною.

Також політик у 2019 році називав спроби повернути Крим “істерією” та не приховував, що їздив до окупованого півострова. 

Фото обкладинки: Запорізькі Вісті

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter