“Привіт, кицюні, чому не спимо?”: OZON оприлюднив перелік порушень поліції під час акції за Стерненка (оновлено)

Дата: 18 Червня 2020
A+ A- Підписатися

Група громадського спостереження OZON оприлюднила результати свого моніторингу акції під Шевченківським районним судом 15 червня, коли там обирали запобіжний захід громадському активістові Сергію Стерненку.

Серед інцидентів, виявлених під час моніторингу, описано витіснення мітингувальниками з акції представників “Шарій.net” (але на той момент скарг від останніх не надходило) і журналістки телеканалу ZIK.

Люди зібралися біля входу до суду, де знаходилася журналістка з оператором. Журналістку облили водою (пізніше, однак, спостерігачі OZON отримали у розпорядження відео, з якого зрозуміло, що вода на журналістку не потрапила, про що вони повідомили видання ZMINA – ред. ), підійшла поліція діалогу і почала розмовляти з учасниками, а згодом зробила довкола неї щільне кільце. Учасники/-ці та частина організаторів підійшли до журналістки в оточенні поліції впритул. У той же час лунали вигуки “Ганьба!” та “ZIK геть!”. Звучала сирена, яку вмикав один з організаторів“, – зазначається у звіті станом на 13:30.

Водночас, за даними спостерігачів, тоді ведучий заходу скерував мітингувальників до входу в суд, тож конфлікт припинився, але відновився через годину, коли мітингувальники знову почали вигукувати “Геть повій Медведчука!” і намагатися відтіснити журналістку від оператора.

Силове затримання учасників акції, за даними OZON, почалося приблизно о 14:26.

Затримання під Шевченківським судом. Фото Сергія Нужненка, Радіо Свобода 

Під час затримання було зафіксовано відштовхування журналістів працівниками поліції особливого призначення, зокрема під час фіксації фото. У цей час тривала штовханина, на відео зафіксовано, що з боку учасників у бік поліції летіли предмети, схожі на пляшки з водою (два рази), а також був піднятий штатив камери. Одразу після затримання частина учасників акції попрямувала до місця, куди відводили затриманих. Деякі з учасників зібрання намагалися проштовхнутися через кордон поліції до місця утримання затриманих. Спостерігачам не вдалося зафіксувати, які саме дії вчиняли учасники зібрання, яких було затримано вже поблизу спецтранспорту поліції. Тим не менш опубліковані в ЗМІ фото та відео дозволяють зазначити, що частина затримань супроводжувалася непропорційним застосуванням сили та, ймовірно, завдаванням тілесних ушкоджень затриманим, зокрема й у випадку, коли вони вже не чинили спротиву. Під час цих подій затримали ще двох учасників“, – йдеться у звіті.

Після цього спостерігачі зафіксували недопуск медиків із загону Червоного Хреста до затриманих.

Допущено було тільки біля входу до суду до одного затриманого. Медичну допомогу загонами ЧХ іншим надати правоохоронці не дозволили. Поліція діалогу, однак, казала спостерігачкам та журналістам, що медики знаходяться поруч із затриманими. За словами затриманих, це не відповідало дійсності. Зафіксовано, зі слів представників загонів швидкого реагування Червоного хреста, що під час спроб потрапити до затриманого полковник 25-ї окремої бригади з охорони громадського порядку НГУ сказав: “Нікого не пускати! І цих теж!” (під “цих” маються на увазі волонтери загону швидкого реагування Червоного хреста України). Пізніше на фото було виявлено, що під час спроб пройти до затриманих учасників зібрання, представник ПОП замахнувся на представників ЧХ гумовим кийком, однак удару не відбулося“, – зазначають в OZON.

Серед інших виявлених проблем – неможливість ідентифікації залучених до силових дій поліцейських, зокрема частина з них підіймала козирки на шоломах у такий спосіб, що закривала номер, а представники Нацгвардії мали на формі тільки однаковий номер, що також дуже ускладнює індивідуальну ідентифікацію в разі зловживань з їхнього боку.

Також представники поліції вдалися до дискримінаційних та образливих висловлювань на адресу спостерігачок OZON. Це відбулося, коли акція перемістилася на вулицю Грушевського, де, ймовірно, мешкає президент України Володимир Зеленський.

Представник ПОП (поліції особливого призначення. – Ред.) звернувся до представниці моніторингової групи зі словами “Аллаху Акбар” у зв’язку з тим, що на ній був хіджаб; представник ПОП вигукнув: “Привет, кисули, почему не спим?”; представник ПОП зняв берет та зробив реверанс у бік представниць моніторингової групи, промовивши “Здрастє”; представник ПОП вигукнув: “И всё из-за вас, бл*ть!” – у відповідь на слова представниці OZON, що вони не сплять, бо проводять моніторинг свободи мирних зібрань“, – йдеться в моніторингу.       

Поліція Києва заявила про затримання п’яти осіб на мітингу під стінами Шевченківського районного суду 15 червня, де обирали запобіжний захід одеському активістові Сергію Стерненку. Учасники акції повідомили, що йдеться про ведучого мітингу Миколу Виговського, Андрія Мартиненка, Антона Коваленка, Віталія Овчаренка та Олександра Кір’якова (останній і зображений на фото, яке зняв Сергій Нужненко).

Як заявив пізніше начальник столичної поліції Андрій Крищенко, на правопорушників складено адміністративні протоколи за двома статтями – ст. 173 (дрібне хуліганство) та ст. 185 (злісна непокора законному розпорядженню або вимозі поліцейського) Кодексу України про адміністративні правопорушення, а також розпочато кримінальне провадження про перешкоджання діяльності журналіста.

Щодо дій поліції, за словами Крищенка, призначено службову перевірку, двох посадовців відсторонено. Матеріали за результатами перевірки поліцейські планують передати до Державного бюро розслідувань. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter