Приватні клініки у Києві та Харкові у співпраці з екссиловиком могли продавати немовлят за кордон

Дата: 03 Серпня 2023
A+ A- Підписатися

Про підозру у торгівлі людьми та створенні злочинної організації повідомили колишньому правоохоронцю, який разом зі спільниками міг налагодити канал постачання немовлят за кордон. 

Про це розповіли у СБУ. 

Підозрюваний, якого збираються відправити під варту, став одним з 12 затриманих фігурантів. Щодо інших, то це керівники медзакладів, що надають послуги у сфері репродуктивної медицини у Києві та Харкові, а також низка експравоохоронців.

У МВС своєю чергою кажуть, що до продажу немовлят причетні адвокат, перекладач, менеджер та медперсонал. 

Слідчі вважають, що вони підшуковували жінок у скрутному становищі, які погоджувалися стати сурогатними матерями. За це їм обіцяли 12 тисяч євро, а дітей продавали за суми до 70 тисяч євро. 

“Грошова “винагорода” (жінкам. – Ред.) зазвичай була значно нижчою за раніше “обумовлену” суму”, – додають есбівці. 

Після пологів жінок змушували вказувати неправдиві відомості при реєстрації дитини, відмовлятися від неї на користь іноземця та надавати дозвіл на вивезення за кордон. Якщо жінки не погоджувались, то їм погрожували фізичною силою та кримінальними справами. 

Спецслужбовці вказують, що дітей купували іноземці, “які не є сімейними парами згідно з українським законодавством” та проживають в країнах, де сурогатне материнство заборонено. Щодо долі цих дітей правоохоронці нічого не вказують. Нині вдалось встановити щонайменше 9 немовлят, яких незаконно вивезли з України. 

Якщо суд визнає підозрюваних винними, то їм загрожує до 15 років тюрми з конфіскацією майна.

Нагадаємо, що від початку року в Україні повідомили вже 60 підозр щодо сексуальної та трудової експлуатації. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter