“Припиніть нас ґвалтувати”: активістка з синьо-жовтим прапором на грудях влаштувала акцію протесту в Каннах

Дата: 21 Травня 2022
A+ A- Підписатися

20 травня на Каннському кінофестивалі перед прем’єрою фільму Джорджа Міллера “Три тисячі років туги”, напівоголена представниця французької групи активістів SCUM влаштувала перфоманс на червоній доріжці. Таким чином жінка намагалася привернути увагу до проблеми сексуального насильства над українськими жінками в умовах війни.

Про це повідомляє Deadline.

Джерело: AP Photo/Petros Giannakouris

Активістка вибігла на доріжку, поспішно зняла одяг, і перш ніж її забрала охорона, почала скандувати: “Не ґвалтуйте нас!”. На своє тіло вона нанесла фарби в кольорах українського прапора. На грудях та животі феміністка написала: “Stop raping us” (“Досить нас ґвалтувати“), а на її спині була зображена абревіатура SCUM.

Крім того, активістка була забризкана червоною фарбою, що символізує кров. На її ногах та паху були зображені червоні відбитки людських долонь.

Учасники руху SCUM опублікували пояснення того, що сталося, на своїй сторінці у твіттері.

Активістка SCUM постала на червоній доріжці в Каннах 2022 для захисту від сексуального насильства в Україні в контексті війни“, – йдеться в підписі до фото.

 

Жінки є першими жертвами війни, яку ведуть чоловіки. Нагадуємо, що військове сутенерство та військове зґвалтування, які є частиною волі Росії знищити український народ, є злочинами проти людства. Зґвалтування жінок не повинно бути способом для солдатів осквернити свого ворога“, – зазначається у заяві SCUM.

Активістки своїм протестом хотіли нагадати Європі та решті світу, що бездіяльність та заплющування очей на звірства російських військових є формою співучасті.

Ми нагадуємо, що на війні, як і в мирний час, жодна жінка не має продаватися, жодна жінка не має бути зґвалтована, жоден чоловік не має права колонізувати та комерціалізувати наші тіла“, – додали феміністки.

Каннський фестиваль відбувся на тлі бурхливого обговорення війни в Україні. Офіційні російські делегації та журналісти ЗМІ, які підтримують загарбницьку політику президента Володимира Путіна, були небажаними особами на заході, хоча на ньому показали художній фільм російського режисера Кирила Серебреннікова “Дружина Чайковського”, знятий за підтримки олігарха Романа Абрамовича.

Нагадаємо, за час роботи на Київщині спеціальна поліцейська група з виявлення сексуальних злочинів російських військових встановила 13 постраждалих.

До роботи група приступила у квітні й до її складу увійшли спеціалісти, зокрема психологи, які мають досвід роботи з постраждалими від насильства, а також роботи з дітьми. Вони спілкувались  з місцевими мешканцями та роз’яснювали, як та куди потрібно звернутися по допомогу. 

За місяць, як розповіла Павліченко, група об’їздила 21 населений пункт та опитала 340 людей. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter