Примусове вивезення українців до Росії є воєнним злочином – Human Rights Watch

Дата: 01 Вересня 2022
A+ A- Підписатися

Росіяни примусово вивозять цивільних українців до РФ або на тимчасово окуповані території України. Загальна кількість українських цивільних осіб, перевезених до Росії, досі невідома. Організація Human Rights Watch заявила, що таке переселення є “серйозним порушенням” законів війни.

Про це йдеться у їхньому новому звіті.

Фото: Слово і діло

“З моменту повномасштабного вторгнення Росії в Україну 24 лютого 2022 року російські та пов’язані з Росією посадові особи примусово переміщували українських цивільних осіб, у тому числі тих, хто тікав від бойових дій, на території України, окуповані Росією, або до Російської Федерації, що є серйозним порушенням законів війни”, – заявили в організації.

В Human Rights Watch додали, що російська влада та її “представники” на тимчасового захоплених територіях також піддали тисячі українських громадян процесу, який Росія називає “фільтрацією” – формою обов’язкової перевірки, під час якої вони зазвичай збирали біометричні дані цивільних осіб, зокрема відбитки пальців та зображення обличчя спереду та збоку, проводили обшуки, вилучали особисті речі та телефони й запитували громадян України про їхні політичні погляди.

“Українські цивільні особи фактично були інтерновані, і багато хто повідомляв, що їх тримали в жахливих умовах від кількох годин до майже місяця”, – зазначили правозахисники, що проводили дослідження.

Загальна кількість українських цивільних осіб, перевезених до Росії, залишається невизначеною.

У звіті правозахисники задокументували примусове переміщення українських цивільних осіб із Маріуполя та Харківської області до Росії й тимчасово захоплених Росією територій України.

“На відміну від комбатантів, які після захоплення утримуються як військовополонені та можуть бути переміщені на територію противника, примусове переміщення цивільних осіб заборонено міжнародним гуманітарним правом або законами війни та може переслідуватися як воєнний злочин і злочин проти людства”, – наголосили в Human Rights Watch.

Крім того, працівники організації зафіксували випадки, коли примусово переміщених до Росії громадян України змушували підписувати документи, в яких стверджувалося, що вони нібито були свідками воєнних злочинів українських військових.

Раніше ZMINA писала, що згідно з даними державного порталу “Діти війни”, 230 українських дітей є зниклими безвісти, а 7297 – депортовано. Водночас уже знайдено 5177 дітей та 53 вдалося повернути.

Як відомо, Кабінет Міністрів створив Координаційний штаб з питань захисту прав осіб, депортованих або примусово переміщених у зв’язку зі збройною агресією проти України. Основними завданнями Координаційного штабу є сприяння діяльності щодо захисту прав депортованих між усіма зацікавленими сторонами, а також визначення шляхів і способів розв’язання проблемних питань щодо таких осіб.

Нагадаємо, коаліція “Україна. П’ята ранку”, до якої входить і Центр прав людини ZMINA, збирає та документує воєнні злочини та злочини проти людяності під час російського вторгнення для національних та міжнародних механізмів правосуддя.

 Такими злочинами вважають:

  • умисні вбивства та заподіяння тяжких страждань;
  • катування і нелюдське поводження;
  • зґвалтування;
  • руйнування і привласнення майна, не спричинене військовою необхідністю;
  • примус цивільних чи військовополонених служити в збройних силах РФ;
  • використання населення як “живих щитів”;
  • депортація до Росії чи на окуповані нею території;
  • викрадення і незаконні арешти цивільних;
  • взяття заручників;
  • напади на військових, які припинили брати участь у воєнних діях;
  • віроломне використання форми чи знаків протилежної армії, емблеми Червоного Хреста;
  • використання забороненої зброї (наприклад, касетних боєприпасів);
  • використання отруйних речовин;
  • напади на релігійні й культурні установи;
  • розграбування суспільної та особистої власності тощо.

Надсилайте інформацію і докази про такі злочини у вашому населеному пункті на електронну адресу warcrimeSOS.UA@gmail.com. Перед цим ознайомтеся з детальною пам’яткою, як робити це правильно.

Якщо у вас є дані про викрадення або страти активістів, волонтерів, журналістів, представників органів місцевого самоврядування, повідомте про них нам на адресу: tp@humanrights.org.ua.

Якщо ви бажаєте пройти навчання і долучитися до команди волонтерів коаліції “Україна. П’ята ранку”, які документують воєнні злочини, заповніть онлайн-форму.

Раніше ZMINA оприлюднила перелік організацій, куди можна звернутися як по безкоштовні, так платні психологічні консультації.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter