Близько 170 тисяч квадратних кілометрів території України потребують розмінування, на це можуть піти сотні років – WP

Дата: 23 Липня 2023
A+ A- Підписатися

Наразі близько 30 відсотків території України потребують розмінування. Вона є найбільш замінованою країною у світі.

Про це повідомляє The Washington Post.

Забруднена територія України є настільки великою, що, за оцінками деяких експертів, гуманітарне розмінування, яке здійснюється приблизно 500 командами з розмінування, займе 757 років“, – йдеться в публікації.

За даними словацького аналітичного центру, розмінування потребує понад 170 тисяч квадратних кілометрів, а це близько 30 відсотків території України.

Армія РФ використовувала щонайменше 13 типів протипіхотних мін, а також міни-пастки. Україна ж послуговувалася щонайменше одним типом – фугасною міною ПФМ, що встановлюється лише за допомогою ракети.

Велика кількість боєприпасів в Україні просто безпрецедентна за останні 30 років. Нічого подібного немає“, — сказав Грег Кроутер, директор програм Mines Advisory Group, британської благодійної організації, що займається знешкодженням мін і боєприпасів, що не розірвалися, на міжнародному рівні.

Видання наголошує, що розмінування – це повільний і дорогий процес. За оцінками Світового банку, воно коштує від 2 до 8 доларів за квадратний метр, і обійдеться в 37,4 мільярда доларів впродовж наступних 10 років.

Нагадаємо, що проблема замінованих територій була актуальна для України й до початку повномасштабного вторгнення Росії. 

Міни та нерозірвані снаряди, за даними ООН, становили загрозу життю щонайменше двох мільйонів людей на Сході України після 2014-го. Декілька років тому тодішній міністр з питань тимчасово окупованих територій Олексій Резніков припускав, що гуманітарне розмінування в регіоні триватиме не менш ніж чверть століття. 

Раніше ZMINA повідомляла, що влада Литовської Республіки почала займатися формуванням міжнародної коаліції з розмінування України та закликає країни світу стати її частиною. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter