Протягом серпня від агресії РФ постраждали 19 об’єктів культурної інфраструктури

Дата: 31 Серпня 2023
A+ A- Підписатися

Станом на 29 серпня 2023 року збитків зазнали 1624 об’єкти культурної інфраструктури, без урахування пам’яток культурної спадщини. З них майже третина – зруйновані. За серпень від російських обстрілів постраждали 19 таких обʼєктів.

Про це повідомляє Міністерство культури та інформаційної політики.

Фото: Олександр Ткаченко

Так, за останній місяць загальна чисельність постраждалих об’єктів культурної інфраструктури зросла на 19 одиниць, більшість з яких – 5 одиниць або 26% – знаходиться на Одещині.

Найбільших втрат і збитків культурна інфраструктура зазнала у Донецькій, Херсонській, Харківській, Київській, Миколаївській, Запорізькій та Луганській областях.

Найчисельнішою групою об’єктів культурної інфраструктури, які зазнали пошкоджень чи руйнувань, є клубні заклади – 47% від загальної кількості закладів культурної інфраструктури, що зазнали збитків.

Загалом постраждали:

  • клубні заклади – 769;
  • бібліотеки – 610;
  • музеї та галереї – 93;
  • театри та філармонії – 30;
  • заклади мистецької освіти – 122.

“Варто зазначити, що майже вся територія Луганської та значні частини територій Херсонської, Запорізької та Донецької областей досі перебувають у тимчасовій окупації. Це унеможливлює обрахунок точної кількості об’єктів культурної інфраструктури, що постраждали в ході бойових дій та окупації”, – зазначає Мінкульт. 

Раніше ZMINA писала, що 38 робіт зі столичного Національного музею мистецтв імені Богдана та Варвари Ханенків на два роки перевезли до Варшави. Польський міністр культури і національної спадщини Петро Глінський заявив, що це третя група об’єктів, які під час повномасштабної війни надійшли до Польщі з України.

Нагадаємо, що в серпні у тимчасово окупованому Маріуполі Донецької області російські окупанти знищили унікальні мозаїки. Так, окупанти зруйнували залізничний вокзал, а тепер приступили до його демонтажу. Разом з ним вони знищили й мозаїку Валентина Константинова та Леля Кузьмінкова “Металурги” в залі очікування вокзалу. Його площа – 100 квадратних метрів. А у готелі “Турист” в екстер’єрі, ймовірно, знищили панно Віктора Пономарьова “Туризм та відпочинок”.

Читайте також: Як українські музеї збирають зразки російської воєнної пропаганди

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter