У Маріуполі росіяни вчергове знищили унікальні мозаїки – на залізничному вокзалі та в готелі “Турист”

Дата: 18 Серпня 2023
A+ A- Підписатися

У тимчасово окупованому Маріуполі Донецької області російські окупанти знищили унікальні мозаїки. Одна з них була на залізничному вокзалі, інша – в екстер’єрі готелю “Турист”.

Про це повідомив журналіст та фотограф Іван Станіславський.

Фото: Іван Станіславський

Окупанти зруйнували залізничний вокзал, а тепер приступили до його демонтажу. Разом з ним вони знищили й мозаїку Валентина Константинова та Леля Кузьмінкова “Металурги” в залі очікування вокзалу. Його площа – 100 квадратних метрів. А у готелі “Турист” в екстер’єрі, ймовірно, знищили панно Віктора Пономарьова “Туризм та відпочинок”.

“Окупанти продовжують нищити культурну спадщину Маріуполя. “Металургів” однозначно знищено, а “Туризм та відпочинок” можливо, ще ховається під фасадом, отримавши 100500 дірок”, – зазначив Станіславський.

До цього в Маріуполі росіяни вже зруйнували майже третину унікальних мозаїк. Російські обстріли міста не пережили твори Алли Горської “Боривітер” та “Дерево життя”, розташовані на четвертому поверсі колишнього ресторану “Україна”. Вони втратили до 30% полотна, мають наскрізні отвори та тріщини.

Фото: Станіслав Іванов

Нагадаємо, що в тимчасово окупованому Росією Маріуполі на Донеччині знесли дім з годинником, де свого часу знаходилась студія всесвітньо відомого художника-монументаліста Віктора Арнаутова. Знесений росіянами будинок знаходився на проспекті Миру у центральній частині міста, куди вони ж скидали багатотонні авіабомби. 

Свого часу у будинку з годинником мешкав всесвітньо відомий художник-монументаліст Віктор Арнаутов. Він був автором декількох мозаїк у місті, зокрема, у співавторстві з Григорієм Пришедьком створив “Підкорювачів космосу”. Росіяни почали зносити будівлю, на якій знаходиться ця мозаїка, ще у листопаді минулого року. 

Ще одна мозаїка була в аеропорту, який став одним з перших зруйнованих росіянами у місті об’єктів.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter