Проти незгодних з перемогою Лукашенка мітингарів порушили кримінальні справи

Дата: 10 Серпня 2020
A+ A- Підписатися

Слідчий комітет Білорусі порушив кримінальні справи за фактами масових заворушень у Мінську і насильства щодо співробітників міліції.

Про це повідомляє БелТа. 

Справи порушили за різними частинами статті 293 КК РБ (масові заворушення). Вона передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 15 років для організаторів заворушень і восьми років для учасників. За словами голови слідчого комітету Білорусі Івана Носкевича, багатьох підозрюваних уже затримали. Також він стверджує, що люди перебували в стані алкогольного сп’яніння.

Під час протестів, за даними правозахисного центру “Весна”, білоруські силовики затримали не менш ніж 120 осіб по всій країні. Заворушення 9 серпня відбулися не тільки в Мінську, але й у низці інших міст, зокрема в Бресті, Гродно та Гомелі. Офіційно МВС країни вже підтвердило використання спеціальних засобів проти мітингувальників. На відео, які зняли очевидці, видно, що проти білорусів використовували водомети, світло-шумові гранати та стріляли по натовпу гумовими кулями. Також у Мінську автозак збив чоловіка. 

Офіційно опозиційні політики не закликали людей виходити на протест, однак заклики почали поширювати в популярних телеграм-каналах. Білорусів також закликали до страйку на державних підприємствах 10 серпня. 

Нагадаємо, що протести та масові затримання спалахнули в Білорусі після закриття виборчих дільниць і оголошення результатів екзит-полу. За даними державного екзит-полу, на виборах переміг чинний президент Олександр Лукашенко, який очолює країну з 1994 року. 65-річний політик здобув понад 80% голосів. Друге місце посіла опозиційна кандидатка 37-річна Світлана Тихановська. 

Незадовго до виборів у Білорусі створили альтернативну платформу з підрахунку голосів. Людей закликали фотографувати свої бюлетені та надсилати їх у спеціальні телеграм- та вайбер-чати. За даними цих екзит-полів, кандидатка Тихановська перемагає Лукашенка з великим відривом. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter