Щодо Киви відкрили кримінальне провадження за держзраду

Дата: 29 Жовтня 2021
A+ A- Підписатися

Офіс генерального прокурора відкрив кримінальне провадження за статтею “Державна зрада” щодо нардепа Іллі Киви.

Про це повідомили у партії “УДАР”, яка стала ініціаторкою відповідного звернення до правоохоронців.

Лист, який отримали у партії

7 жовтня поточного року Кива опублікував у власному телеграм-каналі відео, в якому вітає президента РФ Володимира Путіна з днем народження. 

“Сьогодні я хочу привітати лідера, дійсно лідера своєї нації і дружнього нам народу Володимира Володимировича Путіна … Ви дійсно та людина, яка повернула своїй країні і своєму народові колишню велич і повагу в усьому світі. Ви та людина, яка пише нову історію слов’янського світу і єдності. Ви захищаєте мораль, віру. Ви той, чиє ім’я записане в історію людства як ім’я великого правителя. Нехай прибуде з вами сила”, – говорив він на фоні українських прапорів. 

Через декілька днів після цього партія “УДАР” офіційно звернулась до правоохоронців, аби ті відреагували на вчинок нардепа. У заяві до Офісу генерального прокурора, СБУ та ДБР вони наголошували, що відповідальність за тисячі вбитих під час збройної агресії та мільйони людей, що були змушені стати переселенцями, лежить саме на Путіні, а тому привітання його з днем народження є нічим іншим як державною зрадою. 

Правоохоронці погодились з цим.

Фото: Serg Glovny/ZUMA Wire/ТАСС

“Повідомляємо, що за результатами розгляду вашої заяви щодо протиправних дій народного депутата України Киви І. В. Генеральним прокурором 23.10.2021 внесені відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань про вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 111 КК України. Здійснення досудового розслідування у цьому кримінальному провадженні доручено слідчим Головного слідчого управління Державного бюро розслідувань”, – йдеться у листі Офісу генпрокурора, який отримали у партії. 

Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавленням волі на строк від дванадцяти до п’ятнадцяти років з конфіскацією майна або без такої.

Влітку СБУ нейтралізувала “силовий осередок” проросійського громадського об’єднання “Патріоти – за життя”, пов’язаного з Кивою, та, як переконують у спецслужбі, запобігла розхитуванню суспільно-політичної ситуації у східних регіонах. Минулого року проти нардепа відкрили провадження за неспростування слів про “корупціонерку Гандзюк”, які він сказав у ефірі одного з телеканалів 2018 року.

Нагадаємо, що у 2014–2016 роках Кива працював в органах внутрішніх справ та навіть очолював департамент протидії наркозлочинності Національної поліції. До цього чоловіка засуджували за отримання хабара на посаді заступника начальника управління у справах захисту прав споживачів Полтавської області, але зняли судимість 2014 року. 

Кива відомий також низкою гомофобних та сексистських заяв. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter