Проросійські тролі роками масово атакували західні ЗМІ – експерти

Дата: 06 Вересня 2021
A+ A- Підписатися

Проросійські тролі щонайменше з 2018 року масово атакували десятки впливових західних медіа, залишаючи коментарі, що відтворювали кремлівську пропаганду, а потім ЗМІ Росії використовували їх у своїх публікаціях як думку іноземних експертів.

Про це йдеться в доповіді Кардіффського університету.

Джерело: pixabay.com

Дослідники вишу довели, що російські тролі атакували сайти 32 західних медіа в 16 країнах світу. Зокрема, The Daily Mail, Daily Express та The Times – у Великій Британії, America’s Fox News і Washington Post – у США, Le Figaro – у Франції, Der Spiegel та Die Welt – у Німеччині, La Stampa – в Італії.

Загалом експерти виявили 242 матеріали, до яких надавалися прокремлівські або антизахідні коментарі. Потім ними скористалися російських ЗМІ, які, за словами дослідників, раніше вже поширювали дезінформацію і пропаганду та співпрацювали зі спецслужбами РФ.

Діяльність російських тролів викрили на початку 2021 року, проте, на думку дослідників, атаки на західні ЗМІ почалися 2018 року. Останнім часом вони здебільшого стосуються матеріалів про виведення західних військ з Афганістану. 

Так, під публікацією про захоплення Афганістану ультрарадикальним ісламістським рухом “Талібан” на сайті Mail Online читачі залишили 2,5 тисячі коментарів. Частина з них, за словами дослідників, – від проросійських тролів.

Після цього російське видання “РИА” оприлюднило матеріал із заголовком “Британці порівняли прихід “Талібану” до влади з кінцем західної цивілізації”, в якому використали частину пропагандистських коментарів тролів. 

За словами одного з авторів доповіді професора Мартіна Іннеса, організатори атак тролів користуються тим, що сайти медіа мають менший захист від атак, ніж соцмережі.

Зокрема, тут можна створювати декілька фейкових акаунтів або кілька разів змінювати місце перебування чи ім’я користувача. Експерти назвали обліковий запис, який з моменту створення в червні 2020 року змінював ім’я не менш ніж 549 разів, а також 69 разів – місце перебування.

До того ж деякі медіа дозволяють голосувати за коментарі. За словами дослідників, проросійські коментарі отримували велику кількість голосів підтримки.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що за більшість кібернападів на демократичні процеси в усьому світі з великою ймовірністю відповідальні три країни – Росія, Китай та Іран. Такі дані навів Центр з безпеки комунікацій – канадська спецслужба, відповідальна за зовнішню радіоелектронну розвідку.

За даними дослідників, з 2015 до 2020 року більшість кібератак була влаштована за певної підтримки цих держав.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter