“Проросійське підпілля”: у Миколаєві правоохоронці знешкодили ймовірних агентів РФ

Дата: 25 Жовтня 2022
A+ A- Підписатися

Під час багатоетапної спецоперації в Миколаєві затримали двох організаторів окупаційного “підпілля”, які займалися прихованою підготовкою замовних сюжетів для російських інформаційних ресурсів.

Про це повідомили в Службі безпеки України.

Фото: Служба безпеки України

У своїх матеріалах затримані закликали до захоплення південного регіону та фізичної ліквідації керівництва обласної військової адміністрації.

Для маскування підривної діяльності підозрювані видавали себе за “блогерів”, які нібито інформують громадян про внутрішню ситуацію на Миколаївщині.

У результаті слідчо-оперативних заходів співробітники СБУ встановили також “зв’язкових” російської агентури. Ними виявилися декілька представників інформаційного агентства РИА Новости. Саме вони визначали тематику пропагандистських матеріалів, а також терміни їхньої підготовки й передання до Росії.

Ще одним завданням затриманих був збір розвідданих про місця тимчасової дислокації та переміщення підрозділів Сил оборони в прифронтових районах, за що ті отримували фінансову винагороду.

Також вони повідомляли окупантам інформацію про наслідки регулярних ракетно-артилерійських обстрілів обласного центру.

Для збору даних здійснювали візуальне спостереження за об’єктами, а потім передавали інформацію до РФ через анонімні телеграм-канали у вигляді медіафайлів з текстовим описом.

За даними слідства, ймовірними агентами РФ є двоє місцевих жителів, яких після початку повномасштабного вторгнення завербували російські спецслужби.

Наразі слідчі СБУ повідомили обом затриманим про підозру за ч. 2 ст. 111 (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану) Кримінального кодексу України. Суд обрав їм міру запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Нагадаємо, що в Миколаєві правоохоронці затримали ймовірного агента РФ – директора комунального підприємства “Миколаївська ритуальна служба”. Чоловік намагався залучити до розвідувально-підривної діяльності двох своїх підлеглих, одного з інших керівників комунального підприємства та двох жителів обласного центру. Серед них був і старший оперуповноважений районного управління поліції.

За даними прокуратури, всі вони є активними прихильниками прокремлівських поглядів і неодноразово підтверджували це в особистих розмовах та дописах у соцмережах.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter