Пропозиції президента по звітуванню ГО порушують стандарти Ради Європи – Freedom House

Дата: 14 Липня 2017
A+ A- Підписатися

Внесені адміністрацією президента України на розгляд парламенту законопроекти щодо прозорості роботи неурядових організацій та контролю за їхніми фінансами порушують стандарти Ради Європи та нагадують дії авторитарних урядів з метою обмеження впливу громадянського суспільства.

Про це йдеться у заяві міжнародної правозахисної організації Freedom House з приводу президентських законопроектів № 6674 та № 6675.

“Норми законопроектів, що подані від адміністрації Порошенка, згідно яких громадські організації можуть втратити статус неприбутковості за недотримання обтяжливих вимог до фінансової звітності, підривають незалежність неурядових організацій в Україні, багато з яких працюють над розбудовою демократичних інституцій та просуванням політичних прав та громадянських свобод”, – наголошує Марк Берендт, Директор проектів в Євразії Freedom House.

На його думку, “ці законодавчі ініціативи нагадують дії авторитарних урядів, спрямовані на обмеження впливу громадянського суспільства під виглядом просування прозорості”.

“Прозорість неурядових організацій є істотною для утвердження їх легітимності та підзвітності, проте ці законопроекти загрожують обмежити їх можливості для продовження роботи. Президент Порошенко має дотримуватися своїх обіцянок радитися з представниками українського громадянського суспільства  та Венеціанською Комісією Ради Європи, перш ніж подавати ці проекти до подальшого розгляду”, – додає Марк Берендт.

В організації нагадують, що адміністрація Порошенка внесла на розгляд Ради законопроекти № 6674 “Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо забезпечення відкритості для суспільства інформації про фінансування діяльності громадських об’єднань та використання міжнародної технічної допомоги” та № 6675 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення відкритості для суспільства інформації про фінансування діяльності громадських об’єднань та використання міжнародної технічної допомоги”. В разі прийняття ці закони вводять значні штрафи у разі невчасного подання детальних фінансових звітів та позбавлення неурядових організацій неприбуткового статусу.

У Freedom House підкреслюють, схожі положення використовують в країнах зі слабкою судовою системою та недосконалою нормативно-правовою базою, наприклад, в Казахстані, для того, щоб тиснути на незалежні громадські групи. Пропозиції адміністрації Порошенка дозволять також втручатися в партнерські відносини між неурядовими організаціями, вимагаючи від них звітувати про компанії, організації та окремих осіб, з якими вони працюють та кого фінансують.

Ці пропозиції скасують вимоги до осіб та неурядових організацій, які працюють у сфері запобігання або боротьби з корупцією, звітувати уряду, прийняті без належних обговорень у березні 2017 року. В інтерв’ю заступник голови адміністрації президента України Дмитро Шимків зазначив, що положення, запропоновані парламентом, були розплатою за намагання громадських активістів здійснювати нагляд за діями влади, стверджуючи, що: “Ставлення парламенту було: “Ви хочете перевіряти нас, ми перевіримо вас”.

“У листі до Комісії Ради Європи з прав людини Шимків писав, що адміністрація Президента підтверджує прихильність України цінностям та принципам Ради Європи, та зазначив, що проект закону про прозорість громадських організацій буде поданий на розгляд Венеціанської комісії Ради Європи, групи незалежних експертів у конституційному праві”, – нагадують автори заяви.

Але на переконання організації, пропозиції Президента, очевидно, порушують стандарти, встановлені Комітетом Міністрів Ради Європи, головним органом прийняття рішень в організації, у сфері регулювання неурядових організацій, включно з положеннями про прозорість (параграф 62 та 64) та контроль (параграф 72).

Як відомо, Freedom House оцінив Україну як “частково вільну” країну у звіті “Свобода у світі 2017”, як “частково вільну” – у звіті “Свобода преси 2017” та як “частково вільну” – у звіті  “Свобода в мережі 2016”. У звіті “Країни перехідного періоду 2017” рівень демократії України визначений як 4.61 по шкалі від 1 до 7, де 7 — найгірший можливий показник демократії.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter