Пропагандистці окупаційного телеканалу “Миллєт” Айше Шулаковій повідомили про підозру

Дата: 15 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

Прокуратура Автономної Республіки Крим та міста Севастополя повідомила про підозру кореспондентці та ведучій пропагандистського телеканалу у Криму “Миллєт” Айше Шулаковій.

Про це інформує Центр журналістських розслідувань з посиланням на прокуратуру автономії

Айше Шулакова

У прокуратурі вказують, що в авторській програмі підозрювана публічно підтримує незаконні дії окупантів. Зокрема, щодо повномасштабного вторгнення РФ на територію України, представляючи збройну агресію як “благородну” та “оборонну”.

“Ведуча” систематично просуває пропагандистські наративи РФ та сприяє створенню “позитивного ефекту” від вторгнення на територію суверенної й незалежної держави, виправдовуючи у такий спосіб збройну агресію ворога”, – мовиться у повідомленні прокуратури.

Дії “журналістки” слідчі кваліфікували як колабораційну діяльність за ч. 6 ст. 111-1 КК України та виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії РФ проти України, глорифікація її учасників за ч. 3 ст. 436-2 КК України. Їй загрожує до 12 років позбавлення волі.

Раніше Центр журналістських розслідувань повідомив, що  до США з українським паспортом виїхав Сейран Мамбетов, який доклався до знищення єдиного у світі кримськотатарського телеканалу ATR, що діяв на Кримському півострові, та до створення на противагу йому пропагандистської помийки “Миллєт”. 

Раніше Прокуратура АРК та міста Севастополя скерувала до суду обвинувальний акт щодо Вадима Первих, гендиректора телекомпанії “Крым” – найбільшого “кремлівського рупора” на окупованому півострові.

У грудні 2022 року в Єдиний реєстр досудових розслідувань внесені дані щодо діяльності шістьох керівників і кореспондентів ТРК  “Крым 24”, що фінансується окупаційним урядом Криму. Провадження відкрито за ст. 436-2  Кримінального кодексу України – пропаганда війни. 

У кримінальному провадженні фігурують шість кримських пропагандистів, серед них керівники ТРК “Крым” – директор юрособи Вадим Первих, генеральний продюсер і радник “глави Криму” Олег Крючков,  головна редакторка телеканалу “Крым24” Дарина Сафонова, а також кореспонденти  Маргарита Семенюк, Дмитро Кокшаров і  Юрій Авдєєв. Усі вони, за винятком росіянки Семенюк, яка приїхала до Криму із Югри, є громадянами України.  

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter