“Прокурор” закликав російський суд ув’язнити раніше виправданого кримського політв’язня Ернеса Аметова на 18,5 років

Дата: 28 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

У Південному окружному військовому суді в російському Ростові-на-Дону “прокурор” Євген Колпіков у кримінальній справі “Хізб ут-Тахрір” попросив суд призначити громадському журналісту Ернесу Аметову 18 років та шість місяців позбавлення волі в колонії суворого режиму.

Про це інформує громадське об’єднання “Кримська солідарність”

Ернес Аметов

Колпіков вважає, що Ернеса Аметова слід визнати винним і через часткове додавання покарань призначити йому термін 18 років та шість місяців позбавлення волі в колонії суворого режиму. З цього терміну перші п’ять років Аметов повинен буде провести у в’язниці, заявив обвинувач, а після звільнення дотримуватись обмежень протягом семи місяців.

Обмеження забороняють звільненому залишати територію Криму, організовувати публічні заходи та брати участь у них, змінювати місце проживання та перебування без згоди спеціалізованого незаконного “державного органу” в Криму, що здійснює нагляд. Крім того, він має двічі на місяць відвідувати його задля реєстрації.

У “Кримській солідарності” вказують, що, незважаючи на звинувачення в тероризмі, у матеріалах справи немає згадки про зберігання зброї, вибухівки та реальних планів обвинувачених у вчиненні терактів.

В обвинувальному висновку вказано аудіозаписи прослуховування в одній з мечетей Бахчисарая, на яких учасники справи обговорюють побутові, політичні та релігійні теми.

Обвинувальні свідчення про політв’язнів дали лише анонімні свідки, слова яких неможливо перевірити, співробітники спецслужб та поняті.

“Для мене є великою честю захищати людину, яка, вставши перед таким вибором, не злякалася, не піддалася страху, не піддалася слабкості, а зробила свій вибір. Він не став говорити про те, що не відповідало дійсності. Справжньою метою було вербування, щоб Аметов давав потрібні свідчення в інших кримінальних справах. Нехай хибні, суперечливі, невиразні, але потрібні слідству. Реальна причина того, що Аметов перебуває перед вами в клітці як підсудний, полягає в тому, що він відмовився від такої пропозиції”, – сказав адвокат Джеміль Темішев у дебатах.

Нагадаємо, Ернеса Аметова заарештували 11 жовтня 2017 року разом з політв’язнями Сейраном Салієвим, Марленом Асановим, Тимуром Ібрагімовим, Сервером Зекір’яєвим та Меметом Беляловим після обшуків у Криму. Три роки слідства та судових розглядів кримський мусульманин провів у слідчих ізоляторах Криму та Ростова-на-Дону.

У 2020 році його виправдали та звільнили в залі суду через відсутність доказів. Це був перший подібний випадок у “справах “Хізб-ут-Тахрір” не лише в тимчасово окупованому Криму, а й на території Російської Федерації. Однак у березні 2022 року апеляційний суд переглянув рішення Південного окружного військового суду та надіслав справу на новий розгляд.

“Вирок Південного окружного військового суду від 16 вересня 2020 року щодо Аметова скасувати та передати на новий судовий розгляд у новому складі суду”, – затвердив тоді суддя військового апеляційного суду.

11 квітня 2022 року справа надійшла до назад Південного окружного військового суду. Коли Ернес Аметов прибув на попереднє слухання з повторного розгляду, то суддя Олексій Магомадов ухвалив узяти кримського татарина під варту на два місяці. Прокуратура звинувачує Аметова в участі в терористичній організації та спробі державного перевороту на Кримському півострові. Чоловік відкидає звинувачення окупаційної влади. 

Як відомо, ісламську політичну партію “Хізб ут-Тахрір” Верховний суд РФ визнав терористичною 14 лютого 2003 року на закритому судовому засіданні.

Правозахисники вважають, що це рішення ухвалено необґрунтовано, з порушенням гласності та рівності сторін, оскільки в закритому процесі брала участь лише сторона обвинувачення, а саме ФСБ. Представники організації не мали змоги донести свою позицію до справи. Водночас на території більшості країн світу організація діє без обмежень на рівні національних законодавств. В Україні діяльність партії не заборонена, активісти організації займалися випуском газети, могли відкрито говорити в ЗМІ та проводити масові публічні заходи.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter