Прокуратуру Києва очолив люстрований раніше прокурор

Дата: 27 Липня 2020
A+ A- Підписатися

Очільником прокуратури Києва став раніше люстрований Олег Кіпер. 

Інформація про призначення з’явилась на сторінці прокуратури міста Києва.

ГЕНЕРАЛЬНИЙ ПРОКУРОР ІРИНА ВЕНЕДІКТОВА ПРЕДСТАВИЛА КОЛЕКТИВУ ПРОКУРАТУРИ МІСТА КИЄВА НОВОГО КЕРІВНИКАУ понеділок, 27…

Опубліковано Прокуратура міста Києва Понеділок, 27 липня 2020 р.

За часів Януковича Олег Кіпер обіймав посаду заступника начальника Головного слідчого управління ГПУ. Призначив його туди  тодішній генпрокурор Віктор Пшонка. Після Євромайдану Кіпер підпав під люстрацію, однак у вересні минулого року йому повернули посаду судді Окружного адміністративного суду Києва. Звільнення вони назвали безпідставним, а причетність до узурпації влади експрезидентом встановити не змогли. 

Нагадаємо, що в жовтні минулого року ЄСПЛ визнав порушення під час української люстрації, зокрема, права на повагу до приватного і сімейного життяі Кожен має право на повагу до свого приватного і сімейного життя, до свого житла і кореспонденції., а також права на справедливий суд і Кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи впродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом, який вирішить спір щодо його прав та обов'язків цивільного характеру або встановить обґрунтованість будь-якого висунутого проти нього кримінального обвинувачення.

Як відомо, так званий закон про люстрацію передбачав звільнення посадовців, які допомагали колишньому президентові Віктору Януковичу узурпувати владу, були причетними до переслідувань активістів під час протестів на Майдані, а також співпрацювали з іноземними спецслужбами для підриву територіальної цілісності України. Згідно з документом, з посад держслужбовців усували й тих, хто в минулому обіймав пости в КПРС і КДБ.

Ще під час ухвалення закону правозахисники критикували деякі його пункти, що, на їхню думку, порушували право людини на захист приватного життя. Також вони казали про те, що люди, які підпали під люстрацію, повинні мати можливість оскарження рішення про усунення в судовому порядку з дотриманням права на справедливий суд.

За півтора року після початку люстрації в Україні встигли звільнити майже тисячу посадовців, що становить 1/5 їхньої загальної кількості.   

У березні Очільниця Офісу генерального прокурора Ірина Венедіктова скасувала наказ про призначення прокурором Києва Сергія Юлдашева, якого за Законом “Про очищення влади” звільнили ще у 2015 році, однак поновили на початку поточного. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter