Прокуратура розслідуватиме заборону Джемілєву в’їжджати в Крим

Дата: 23 Березня 2017
A+ A- Підписатися

Прокуратура Автономної Республіки Крим почала розслідувати заборону народному депутатові Мустафі Джемілєву в’їзд на український півострів.

“Прокуратура Автономної Республіки Крим за заявою народного депутата України Мустафи Джемілєва розпочала досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом перешкоджання його депутатській діяльності. Воно полягає у забороні в’їзду на територію півострову Крим строком на п’ять років”, – йдеться в заяві АР Крим.

У відомстві називають заборону безпідставною і такою, що суперечить всім нормам міжнародного та національного законодавства.

У заяві наголошують, що такі дії Росії будуть розглянуті під час кримінального провадження за ст. 351 КК України (Перешкоджання діяльності народного депутата України та депутата місцевої ради), і в подальшому – в міжнародних судових інстанціях.

Нагадаємо, 22 квітня 2014 року Джемілєву при перетині адміністративного кордону Криму зачитали “Акт повідомлення про заборону в’їзду в Російську Федерацію”. В документі не було ні печаток, ні підписів, проте йшлося про заборону в’їзду в Росії іноземному громадянинові на п’ять років – до 19 квітня 2019 року. ФМС тоді заявила, що жодного стосунку до цього інциденту не має, однак потім – на початку травня 2014 року – Джемілєва до Криму двічі не пустили.

31 жовтня адвокат Джемілєва Марк Фейгін подав позов до Басманного суду Москви про визнання незаконним заборони в’їзду до РФ. У лютому Федеральна міграційна служба Росії відмовлялася визнавати авторство документу про заборону.

5 липня на територію півострова не пустили голову Меджлісу кримськотатарського народу Рефата Чубарова і також заборонили йому в’їзд на територію РФ на 5 років.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter