Прокуратура Львівщини розслідує ще дві справи про “пропаганду комуністичної ідеології”

Дата: 13 Травня 2017
A+ A- Підписатися

Прокуратура Львівщини не розкриває, якою саме була “пропаганда комуністичної ідеології” у молодика, якого суд засудив до 2,5 років обмеження волі з іспитовим терміном в 1 рік. 

Про це Громадському радіо повідомила прокуратура Львівської області. 

“Ще є 2 такі випадки, на даний час триває досудове розслідування, з цією метою не розголошуються всі обставини, оскільки проводяться слідчі першочергові дії. Минулого року юнака було викрито представниками СБУ, а сторінку у ФБ заблоковано. І що саме за інформацію він публікував – озвучувати її не можна, тому, що це так само кримінально каране діяння”, — повідомила Надія Пиць, яка виконує обов’язки керівника прес-служби прокуратури Львівської області.

ЗМІ припускає, ці справи мають відношення до подій річної давнини, коли СБУ повідомила про викриття у Львові провокаторів, які нібито планували дестабілізувати ситуацію в країні під час першотравневих свят. Проте прес-служба не змогла ані підтвердити, ані спростувати таку інформацію, але й не виключає такої можливості.

11 травня Галицький райсуд Львова оприлюднив скорочену версію рішення. У ньому зазначається, що ж було опубліковано молодиком у мережі. 

“Згідно висновку лінгвістичної експертизи міститься пропаганда елементів комуністичної ідеології, що полягає у поширенні тенденційної інформації, спрямованої на ідеалізацію та популяризацію комуністичної ідеології та у публічному використанні продукції, з символікою комуністичного режиму, до якої належать: публікації, присвячені В. І. Леніну, тобто особі, яка обіймала керівну посаду у вищих органах влади в СРСР, його філософсько-політичні цитати, а також загально відомі комуністичні гасла: “Ленин жил, Ленин жив, Ленин будет жить!”; “План — закон, выполнение — долг, перевыполнение – честь!”, – йдеться у повідомленні суду. 

Нагадаємо, 11 травня суд у Львові визнав винним юнака за ч.1 ст. 436-1 КК України, який у соцмережах пропагував комуністичну ідеологію, розповсюджував фото та інші матеріали з символікою комуністичного режиму.

Українські правозахисники розкритикували рішення суду, вказавши на низку недоліків у законодавстві. 

На переконання директора програмної ініціативи “Права людини та правосуддя” фонду “Відродження” Романа Романова, закон, за яким було засуджено юнака, не відповідає принципу юридичної визначеності. А санкції за певні дії, описані в законі, є неадекватно жорсткими.

Правозахисники вважають, що у законі не йдеться про те, що в соцмережі не можна розповсюджувати цитати того часу. Проблема полягає в нечіткому визначенні в самому законі поняття “пропаганда”. Вони зауважують, що методи боротьби з політичними опонентами дуже нагадують часи СРСР.

Правозахисник Максим Буткевич вважає:“Ідеться про виправдання злочинних режимів або пропаганду цих самих злочинних режимів, їх злочинів. Там немає нічого ні про соцмережі, ні про гасла, ніякої конкретики. Треба або уточнити, що мається на увазі під пропагандою, якщо це взагалі можливо. Треба прибрати ризики для свободи вираження поглядів. Безумовно, цей закон не повинен навіть потенційно бути знаряддям в руках держави для нав’язування фактично певної ідеології і заборони висловлювати будь-які ідеї”.

Нагадаємо, 15 травня 2015 року президент України Петро Порошенко підписав чотири закони про декомунізацію, якими забороняється радянська символіка, засуджується комуністичний режим, відкриваються архіви радянських спецслужб та визнаються борцями за незалежність України УПА й інші організації.

Наразі у Верховній Раді зареєстрований законопроект №3699, який має нібито привести декомунізаційне законодавство у відповідність з європейськими стандартами та кращими європейськими практиками.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter