Прокуратура АРК подала шість інформаційних повідомлень до МКС щодо окупації півострова – прокурор

Дата: 25 Лютого 2019
A+ A- Підписатися

На сьогодні прокуратура АРК подала до Міжнародного кримінального суду вже шість інформаційних повідомлень щодо окупованого Криму, які підготували спільно з правозахисниками та журналістами.

Про це в інтерв’ю виданню “Дзеркало тижня” повідомив очільник прокуратури АРК Гюндуз Мамедов.

Окрім збору інформації, за словами Мамедова, його колеги також працюють над правовим аналізом усіх фактів.

“Наші колеги в офісі прокуратури Міжнародного суду з увагою до цього ставляться. Тобто їм, скажімо так, імпонує наш кваліфікований підхід до цієї роботи. Ми вважаємо, що матеріалів, які ми послали, достатньо для відкриття провадження з кримського кейсу”, – зазначив він.

Прокурор також підкреслив, що всю інформацію допомагали збирати не тільки правоохоронці, але й правозахисники та журналісти.

“Коли наприкінці 2016 року наша команда заступила на пост у прокуратуру АРК, правозахисники й журналісти вже моніторили і фіксували факти порушень у Криму, починаючи із самої окупації. І запевняю вас, левова частка цих матеріалів у відомстві була відсутня. Нам доводилося звертатися до журналістів, неурядових організацій і намагатися якимось чином знайти потрібні матеріали. Скажу відкрито: не кожен прокурор уміє працювати з відкритими джерелами інформації. І нам доводилося використовувати інформацію видань “Крим. Реалії” і “Центр журналістських розслідувань”. Це два професійні інтернет-ресурси, які проводять дуже якісні журналістські розслідування, які потім лягають в основу матеріалів проваджень”, – зауважив Мамедов.

Водночас чиновник стверджує, що оптимістично дивиться на перспективи розгляду кримського кейсу в МКС:

“Не можу сказати, коли Міжнародний кримінальний суд розпочне офіційне розслідування у всій “Ситуації в Україні”. Але щодо Криму – я в цьому твердо переконаний – уже незабаром”.

В інтерв’ю виданню The Babel Мамедов розповів, що останнє інформаційне повідомлення, яке надіслала прокуратура до МКС, стосувалося так званих живих щитів, коли російські військовослужбовці, використовуючи цивільне населення, захоплювали українські військові частини.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter