Прокуратура АРК оголосила підозру трьом викрадачам українських активістів у Криму

Дата: 06 Червня 2018
A+ A- Підписатися

Прокуратура Автономної Республіки Крим повідомила про підозру трьом учасникам “самооборони Криму”, які викрадали одного з лідерів кримського “Євромайдану” Андрія Щекуна та інших українських активістів.

Про це повідомляє прес-служба відомства.

За інформацією прокуратури, під час досудового розслідування встановили, що протягом березня 2014 року члени парамілітарного утворення в Сімферополі затримували громадян України, після чого тривалий час утримували їх у невідомому місці. У відомстві зазначили, що постраждалі перебували з мішками на головах і зазнавали моральних і фізичних страждань.

“Наслідком встановлені активні учасники таких незаконних затримань громадян України. Наразі трьом особам – членам “Самооборони Криму” повідомлено про підозру у вчиненні кримінального злочину, передбаченого ч. 2 ст. 146 Кримінального кодексу України”, – йдеться в повідомленні.

У прокуратурі додали, що зараз вживаються заходи для отримання дозволу на затримання осіб і оголошення їх у розшук.

Імена підозрюваних у відомстві не назвали.

Координатори та учасники руху “Євромайдан-Крим” неодноразово скаржилися на тиск на свою адресу. У січні 2014 року поряд із будинками, в яких вони проживали, були розклеєні листівки з їхніми фотографіями та написом “зрадник Криму”. Після того як російські війська почали захоплення Криму, лідери місцевого Майдану стали проводити акції за єдину Україну.

9 березня члени “самооборони” викрали лідерів протестного руху Андрія Щекуна і Анатолія Ковальського. Вони провели 11 днів у полоні, де, за їхніми словами, зазнавали тортур.

2015 року підконтрольний Кремлю прокурор Криму Наталія Поклонська заявила, що встановлено імена та прізвища всіх командирів, які збирали прихильників Євромайдану в Криму і організовували їхню відправку до Києва. В інтернеті також опублікували фото списку, в якому фігурували приблизно 50 осіб. Більшість із них – кримчани, при цьому частина людей уже більше року перебувала за межами півострова.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter