Прокуратура висунула підозру росіянці, яка організовувала “вибори” на Брянщині для українських біженців

Дата: 27 Грудня 2023
A+ A- Підписатися

Громадянці Росії, яка організовувала незаконні вибори 1–4 вересня 2023 року для українських біженців у Брянській області, повідомили про підозру в зазіханні на територіальну цілісність і недоторканність України, вчиненому особою, яка є представником влади.

Про це йдеться на сайті Офісу генерального прокурора.

Джерело: ivteleradio.ru

У повістці вказано ім’я підозрюваної – Світлана Федоренко. Згідно з підозрою, вона інформувала населення про день, час та місце проведення голосування, забезпечувала підготовку приміщення для голосування та інформування виборців про зареєстрованих кандидатів, організувала на 25 виборчій дільниці РФ голосування, а також проведення підрахунку голосів.

Повістка підозрюваній. Джерело: Офіс генпрокурора

За результатами незаконних виборів були обрані так звані “депутати” “Законодательного Собрания Запорожской области первого созыва, Херсонской областной Думы первого созыва, Народного Совета ЛНР первого созыва, Народного Совета ДНР первого созыва” та сформовані незаконні органи законодавчої влади на окупованих територіях Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей.

Ці “вибори” країна-агресор проводила задля соціально-культурної, гуманітарної, інформаційної та іншої експансії РФ, ізоляції населення окупованих регіонів від решти території України для розпалювання проросійських та сепаратистських настроїв, а також для формування умов для фактичного переходу частини території України під юрисдикцію Росії, наголосили в прокуратурі.

“За вищевикладених обставин Федоренко Світлана В’ячеславівна підозрюється в умисних діях, вчинених з метою зміни меж території або державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України, особою, яка є представником влади, тобто у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 110 КК України”, – йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, що на окупованих територіях України 31 серпня росіяни розпочали так зване “дострокове голосування” на псевдовиборах до “законодательного собрания” РФ. Після нього відбулося “підготовче” голосування, а потім, 10 вересня, – “єдиний день голосування”.

Для участі в псевдовиборах окупанти залучили понад 9 тисяч кандидатів, з них 62% – громадяни Росії, які ніколи не проживали на захоплених територіях.

У Раді Європи назвали “вибори” на тимчасово окупованих територіях черговим запереченням Росією прав людини.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що СБУ заочно повідомила про підозру керівникам ЦВК РФ, які проводили псевдовибори в тимчасово захоплених регіонах України.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter