Гендиректору пропагандистського медіахолдингу ТРК “Крим” повідомили про підозру

Дата: 20 Вересня 2023
A+ A- Підписатися

Очільнику окупаційного медіахолдингу “Телерадіокомпанія “Крим”, до якого входять 16 проросійських ЗМІ, зокрема найбільші “кремлівські рупори” тимчасово окупованого півострова “Перший кримський”, “Крим 24” та інші, оголосили підозру за чотирма статтями Кримінального кодексу України.

Про це повідомила пресслужба Прокуратури Автономної Республіки Крим та міста Севастополя.

Вадим Первих. Джерело: російські окупаційні медіа

За інформацією Центру журналістських розслідувань, йдеться про Вадима Первих.

Підозрюваний бере активну участь у проведенні політичних та інформаційних заходів з підтримки збройної агресії Росії, веде пропагандистську діяльність і просуває російські наративи, впливаючи на свідомість жителів окупованих територій.

Також він розповсюджує матеріали із закликами до насильницької зміни встановленого в Україні конституційного ладу та зміни меж її державного кордону.

За даними слідства, після окупації півострова російськими збройними силами підозрюваний обіймав різні керівні посади на телеканалах “Перший Кримський”, “Неаполь” та радіо “Лідер”, працював “заступником міністра інформації та зв’язку Криму” в окупаційному уряді.

Дії підозрюваного кваліфікували як:

  • дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади (частина 3 статті 109 КК України);
  • зазіхання на територіальну цілісність і недоторканність України (частина 1 статті 110 КК України);
  • колабораційну діяльність (частина 6 статті 111-1 КК України);
  • виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії РФ проти України, глорифікацію її учасників (частина 3 статті 436-2 КК України).

Йому загрожує до 12 років позбавлення волі.

Співробітники прокуратури подякували за співпрацю ІА “Центр журналістських розслідувань” та головній редакторці Валентині Самар.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що правоохоронці повідомили про підозру проросійському блогеру-мільйоннику та пропагандисту Юрію Подоляці. Есбівці встановили факт його причетності до коригування російських ракетних ударів по Миколаєву на початку повномасштабного вторгнення РФ.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter