Прокуратура АРК змінила підозру “судді” з Бахчисарая через переслідування кримськотатарських активістів

Дата: 11 Серпня 2021
A+ A- Підписатися

Прокуратура Автономної Республіки Крим і Севастополя заявила про зміну попереднього повідомлення про підозру незаконному “судді” Бахчисарайського районного суду. Українські слідчі, крім “державної зради” за ч. 1, ст. 111 Кримінального кодексу України, додали нову інкриміновану статтю через переслідування кримськотатарських активістів.

Про це 11 серпня повідомила пресслужба відомства.

У прокуратурі нагадують, що на початку тимчасової окупації півострова 2014 року суддя порушив присягу на вірність народу України і перейшов на посаду “заступника голови” незаконно створеного “Бахчисарайського районного суду Республіки Крим”.

“Надалі своїми діями підозрюваний сприяв становленню окупаційних судових органів на півострові та в цілому окупаційної влади Росії, а також надавав допомогу представникам іноземної держави в проведенні підривної діяльності проти України”, – мовиться в повідомленні.

Верховна Рада звільнила суддю із займаної посади у Бахчисарайському районному суді АРК 19 квітня 2016 року через порушення присяги. 

Прокуратура АРК також стверджує, що “суддя” був причетним до винесення вироку двом кримськотатарським активістам, яким призначали штраф від 10 до 40 тисяч рублів “за порушення громадського порядку” 3 травня 2014 року. У цей день на знак протесту проти заборони на в’їзд національному лідерові кримськотатарського народу Мустафі Джемілєву активісти перекрили кілька ділянок трас Сімферополь–Севастополь, Херсон–Джанкой–Феодосія–Керч, Сімферополь–Феодосія–Керч.

Тоді лідер кримськотатарського народу Джемілєв спробував прорватися до Криму після “заборони” ФСБ в’їжджати на територію півострова. У цей день до адмінкордону Криму з материковою Україною зустрічати свого лідера вирушили тисячі кримських татар з усього півострова. Щоб побачити Джемілєва, їм довелося прорватися через “живий щит” російського війська спеціального призначення. Російські силовики стягнули до адмінкордону бронетехніку, заблокувавши проїзд, стріляли в повітря. Мустафа Джемілєв змушений був повернутися до Києва.

Після цього учасників подій 3 травня окупаційна влада почала переслідувати за російським законодавством. Як відомо, відповідно до ст. 64 Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни, Росія має застосовувати на півострові українське законодавство. Російські силовики звинуватили п’ятьох кримськотатарських активістів у нападі і застосуванні сили до бійців колишнього українського спецпідрозділу “Беркут” під час подій на адміністративному кордоні між Кримом та Херсонщиною.

Прокуратура АРК не розкриває імені підозрюваного. Утім, співробітник одного з українських силових відомств, який не уповноважений офіційно коментувати розслідування цього провадження, повідомив виданню ZMINA, що цим “суддею” є Янін Ігор Альбертович (Ianin Igor Albertovich).

У коментарі ZMINA експерт Кримської правозахисної групи Олександр Сєдов висловив сподівання, що прокуратура АРК не зупиниться на підозрі Яніну. За його словами, в тому самому “Бахчисарайському райсуді” є низка “суддів”, таких як Герман Атаманюк та Василь Кошелєв, які брали участь у багатьох політично вмотивованих справах

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter