Прокуратура АРК назвала результативною свою роботу у відповідь на кримінальну справу Слідкому Росії

Дата: 02 Березня 2020
A+ A- Підписатися

2 березня Слідчий комітет Росії повідомив про порушення кримінальної справи проти співробітників Нацполіції України та прокуратури. Причина – відкриття в Україні кримінального провадження стосовно російських слідчих, які переслідували заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза за події 26 лютого 2014 року в анексованому Криму.

Про це повідомляє “Крим.Реалії”. 

У відомстві назвали кримінальне переслідування російських слідчих “незаконним”.

“Незважаючи на встановлені факти злочинів Чийгоза, у лютому 2020 року співробітники української Національної поліції та прокуратури Автономної Республіки Крим, що в місті Херсоні, ініціювали незаконне кримінальне переслідування трьох явно невинуватих російських громадян, які здійснювали попереднє слідство щодо вказаної особи”, – йдеться в повідомленні.

Російський Слідком порушив справу щодо співробітників українських правоохоронних органів за ч. 2 ст. 299 КК Росії (притягнення явно невинуватих до кримінальної відповідальності).

“Наразі слідство проводить роботу зі збору та закріплення доказів причетності до скоєння злочину інших осіб з-поміж співробітників зазначених українських правоохоронних органів”, – додали в російському відомстві.

Прокуратура Автономної Республіки Крим вважає кримінальну справу Слідчого комітету Росії індикатором результативності своєї роботи.

“Ми повинні робити все можливе як на національному, так і на міжнародному рівнях для того, щоб забезпечити справедливе покарання для воєнних злочинців, які окупували півострів і вже протягом шести років грубо порушують норми міжнародного гуманітарного права щодо цивільного населення Автономної Республіки Крим”, – прокоментував прокурор АРК Ігор Поночовний.

Ігор Поночовний

За його словами, “справа 26 лютого” – один з перших яскравих прикладів того, як в анексованому Криму карають людей, незгодних з окупацією. Але одночасно це приклад того, наскільки результативно працюють українські правоохоронні органи АР Крим, і сьогоднішня реакція держави-окупанта тому підтвердження.

Поночовний нагадав, що прокуратура АРК повідомила про підозри російським слідчим, прокурорам і суддям, усього 25 особам, які “незаконно переслідували одного з керівників Меджлісу кримськотатарського народу (Ахтема Чийгоза. – Ред.) за нібито організацію масових заворушень під час мітингу 26 лютого 2014 року за будинком парламенту АР Крим”. 

До цього прокуратура АРК повідомила про підозру ще десятьом суддям підконтрольних Росії судів Криму, які ухвалювали вироки в межах “справи 26 лютого”.

Нагадаємо, 26 лютого 2014 року перед будинком кримського парламенту відбувся масштабний мітинг прихильників і противників територіальної цілісності України. У ньому взяли участь кримськотатарські та проукраїнські активісти. Їм протистояли проросійські активісти.
 
У січні 2015 року кримське управління Слідкому Росії назвало масовими заворушеннями мітинг 26 лютого та порушило кримінальну справу.
 
Окупаційна влада затримала прихильників територіальної цілісності України: заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза, активістів Алі Асанова, Мустафу Дегерменджи, Ескендера Кантемірова, Талята Юнусова, Ескендера Емірвалієва, Арсена Юнусова і Ескендера Небієва.
 
Пізніше суд розділив “справу 26 лютого” на дві. Він виокремив в окремий процес головного підозрюваного – Ахтема Чийгоза, який на той момент фактично виконував роль лідера Меджлісу в Криму.
 
За ініціативи адвоката Джеміля Темішева активіст Талят Юнусов і оператор телеканалу ATR Ескендер Небієв пішли на угоду зі слідством і визнали провину з умовою, що їхні свідчення не служитимуть доказом у справах інших фігурантів “справи 26 лютого”. У грудні 2015 року Талята Юнусова засудили до 3,5 років умовно, а Ескендера Небієва до двох років, також умовного терміну.
 
11 вересня 2017 року російський суд засудив Чийгоза до восьми років колонії суворого режиму, та 25 жовтня 2017 року російська влада звільнила засудженого в Криму Ахтема Чийгоза і передала його Туреччині. Згодом чоловік приїхав до Києва.
 
19 червня 2018 року підконтрольний Кремлю Центральний районний суд Сімферополя засудив фігурантів “справи 26 лютого” до умовних термінів. Алі Асанов і Мустафа Дегерменджі отримали по 4 роки і 6 місяців умовно, Арсен Юнусов і Ескендер Кантеміров – 4 роки умовно, Ескендер Емірвалієв – 3 роки і 6 місяців умовно з випробувальним терміном 3 роки кожному.
 
4 лютого 2020 року стало відомо про скасування умовного засудження до закінчення випробувального терміну стосовно фігуранта “справи 26 лютого” Мустафи Дегерменджи.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter