Прокуратура АРК дасть правову оцінку діям Путіна щодо землі у Криму

Дата: 26 Березня 2020
A+ A- Підписатися

Прокуратура Автономної Республіки Крим надасть правову оцінку указу президента Росії Володимира Путіна про права власності на землю в тимчасово окупованому півострові.

Пресслужба відомства нагадує, що раніше було відкрито кримінальне провадження за фактом привласнення державної та приватної власності у Криму.

“Присвоєння Росією держвласності України та приватної власності населення – серйозне порушення норм міжнародного гуманітарного права, зокрема ст. 147 Конвенції про захист цивільного населення під час війни 1949 року та ст. ст. 46, 53, 55, 56 IV Конвенції про закони і звичаї війни на суші 1907 року та воєнним злочином відповідно до Римського статуту Міжнародного кримінального суду (МКС)”, – йдеться в повідомленні.

У прокуратурі повідомили, що слідчі визначили понад 4 тисячі захоплених окупаційними “органами влади” об’єктів, вартістю понад 60,2 мільярда гривень. Суди за клопотаннями прокурорів наклали арешт на майно загальною вартістю близько 4,1 мільярда гривень.

Повідомляється, що прокуратура АРК у у 2017 році надіслала інформаційне повідомлення в Офіс прокурора МКС, яке стосувалося незаконного привласнення державної та приватної власності у Криму.

Нагадаємо, 24 березня Володимир Путін підписав указ, яким розширив перелік територій, земельні ділянки на яких не можуть бути у власності в “іноземців” та “зарубіжних юридичних осіб”. До списку увійшли, в тому числі, Керч, Ялта, Євпаторія та інші прибережні міста півострова.

За даними заступниці постійного представника президента в Автономній республіці Крим Таміли Ташевої, близько 3 тисяч кримчан відмовились отримувати російський паспорт. Кримчани без російського паспорта сприймаються Росією як іноземці, а тому їм треба дотримуватися терміну в 90 днів перебування та виїжджати за межі півострова. Також вони не можуть отримувати, зокрема, медичні послуги на окупованій території. 

У представництві президента в Автономній республіці Крим підписаний Путіним указ назвали порушенням Женевської конвенції про захист цивільного населення та закликали кримчан, в яких окупаційна влада відбиратиме власність, звертатись до Прокуратури АРК.

Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров вважає, що офіційний Київ повинен “негайно відреагувати” на указ Володимира Путіна. Посольство Сполучених Штатів у Києві заявило, що указ президента Росії, який обмежує право власності на більшість землі в Криму, дозволяючи його тільки росіянам, посилює основу для міжнародних санкцій. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter