Програму “Доступні ліки” розширять на захворювання щитоподібної залози та анемію у вагітних

Дата: 11 Квітня 2018
A+ A- Підписатися

Програма “Доступні ліки” розшириться на препарати для лікування захворювань щитоподібної залози, шлунково-кишкового тракту та анемії вагітних у першому триместрі.

Про це в ефірі Громадського радіо розповів заступник міністра охорони здоров’я Роман Ілик.

“Долучення будь-якого захворювання до програми відшкодування передбачає витрати з бюджету. Одне із засадничих правил програми – надання ліків для лікування на амбулаторному рівні”, – зазначив він.

За його словами, за рік на програму з бюджету витратили понад 600 мільйонів гривень. Близько восьми мільйонів людей скористалися програмою і отримали ліків на понад 15,5 мільйона рецептів.

“Рік тому ми стартували з від’ємним показником кредиту довіри. Тепер можемо сміливо говорити, що впоралися і люди нам повірили. До програми продовжують долучатися і пацієнти, і виробники. За три місяці 2018 року долучилися ще 400 аптек. По Україні їх сьогодні 7138, це більш ніж кожна третя”, – наголосив Ілик.

Заступник міністра додав, що на перелік доступних програмі ліків МОЗ не впливає, його формує виробник. “Ми добровільно запрошуємо виробників знизити ціни і дійти до встановленої державою ціни. Переважна більшість фармвиробників рухаються саме цим шляхом. На деякі лікарські засоби вже маємо зниження вартості на 50-60 відсотків. Дорогі ліки, на які фармвиробники не хочуть знижувати ціну, у програмі недоступні”, – сказав він.

У проекті є 18 українських виробників та 30 імпортних. Із загальної кількості препаратів – 150 – пацієнт може отримати безкоштовно 47. Гранична ціна формується на рівні середньої ціни країн Східної Європи. Для кожної діючої речовини є своя гранична ціна.

Програма “Доступні ліки” працює в Україні вже рік. Як повідомлялося раніше, у 2018 році вона збільшить кількість безоплатних препаратів щонайменше на 10 торгових назв та включить ліки “Лозартан” та “Глібенкламід” для лікування відповідно пацієнтів із серцево-судинними захворюваннями та цукровим діабетом другого типу, а також ліки від хронічних захворювань шлунково-кишкового тракту, депресивних станів та для здоров’я матері і дитини під час вагітності.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter