Продюсерка ZDF Світлана Долбишева, яка постраждала від обстрілу Kharkiv Palace, порадила більше уваги приділяти техніці безпеки 

Дата: 05 Січня 2024
A+ A- Підписатися

Локальна продюсерка суспільного мовника Німеччини (ZDF) Світлана Долбишева та охоронець телевізійної знімальної групи постраждали внаслідок обстрілу російськими військовими готелю Kharkiv Palace 30 грудня 2023 року. 

Про це повідомила локальна продюсерка Світлана Долбишева в коментарі НСЖУ. 

Авторка фото: Вікторія Дворнікова, яка також співпрацює із ZDF

За словами продюсерки, охоронець знімальної групи вже вдома, його поранення лікарі кваліфікували як легке. Світлану ж з укриття забрали лікарі екстреної допомоги лише через 40 хвилин після обстрілу і ще стільки ж часу возили по місту від однієї лікарні до іншої. Пізніше її перевезли із харківської лікарні до одної із київських. 

“Мені дуже пощастило, всі мої ушкодження не становлять загрози для життя. У мене була мінно-вибухова травма голови, поріз, струс мозку. Також мені на спину впала стеля і в мене перелом хребців, ребер, контузія і забій легені, пневмоторакс і ще забої по всьому тілу. Мені зашили голову”, —  розповіла Світлана. 

Також продюсерка пригадала як стався приліт по готелю.

“Ми з колегами закінчили роботу і домовлялися о 19:00 зустрітися в фоє готелю, щоб піти на вечерю. Повітряну тривогу я не чула. Бо в той час, коли її оголосили, я була у ванній. Потім я одяглася, спустилася на перший поверх і сіла чекати колег. Зараз у памʼяті прокручуються окремі кадри, як увесь цей атріум обсипається. Мене вибуховою хвилею відкинуло, я почала повзти й стався другий приліт, від якого все посипалося ще сильніше, і тоді на мене впала якась глиба. Я дуже злякалася”, – пригадує Світлана.

Їй вдалося вибратися з-під завалу, вона побігла до укриття, яким слугував підземний паркінг готелю.

Локальна продюсерка була застрахована, а також офіційно працевлаштована. ZDF зараз опікується лікуванням колеги. 

Крім того, вона рекомендувала колегам заздалегідь продумувати кризові ситуації, які можуть статися з їхніми співробітниками.

“Наприклад, наш сек’юріті, який був у складі нашої знімальної групи і також зазнав поранення того ж дня, що і я, у кожному готелі, де ми зупинялися, знімав для нас відеоінструкцію про те, як спуститися у бомбосховище. І це мені допомогло, бо після того, як на мене зі стелі посипалось, і я зрозуміла, що потрібно вибиратися звідти, я не могла знайти шлях до бомбосховища. Я була налякана, травмована — аж раптом мені на очі трапився знак, що вказував шлях до паркінгу, на який у своїй інструкції звертав увагу наш охоронець, і так я знайшла вихід”, – додала продюсерка. 

Світлана також вважає, що готелі мають переглянути свої правила безпеки. Бо у її випадку всі аварійні виходи були зачинені. Проте, якщо раптом тривога, і людина вибігла у коридор без картки, а ліфт не працює, вона може опинитися заблокованою на якомусь поверсі. 

Нагадаємо, минулого року під час виконання професійних обов’язків у світі загинули 140 журналістів: 2023-й став найбільш смертоносним для медійників за останнє десятиріччя.

Також за даними Моніторингу російських злочинів проти журналістів та медіа, який здійснює Інститут масової інформації, за час російсько-української війни з 2014-го до 2023 року в Україні загинули 75 медійників.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter