Продовжити закон “про особливий статус Донбасу” планують після Нормандського саміту

Дата: 05 Грудня 2019
A+ A- Підписатися

Президент Володимир Зеленський передбачає, що парламент продовжить особливий статус ОРДЛО після проведення зустрічі у “нормандському форматі”.

Про це розповів помічник президента Андрій Єрмак на зустрічі у Лондоні, організованій Chatham House та “Українською призмою”, повідомляє “Європейська правда”.

За його словами, відповідний законопроєкт Зеленський планує внести на розгляд Верховної Ради  у разі успішного проведення “Нормандського саміту”.

“За підсумками цього саміту ми готові внести на розгляд парламенту законопроєкт про продовження дії цього закону. А на початку наступного року ми готові запропонувати зміни цього закону”, – повідомив він.

Зміни, які в цьому разі, імовірно, будуть ухвалені наступного року, мають враховувати домовленості, досягнуті на переговорах у Парижі, зокрема, імплементація формули Штайнмаєра. Єрмак додав, що йдеться виключно про сценарій, який відбудеться у разі успішних домовленостей.

“Якщо ми побачимо, що у Росії немає готовності до прогресу, у нас, звісно, є план Б”, – розповів помічник Зеленського.

Також Єрмак додав, що у Зеленського готові провести конституційну реформу за підсумками саміту в “Нормандському форматі”.

“Україна готова виконати положення “мінських домовленостей”, яке передбачає проведення конституційної реформи в частині децентралізації. Про жодну федералізацію не йдеться. Окремі райони Донецької та Луганської областей можуть отримати додаткові повноваження. Але це ніколи не означатиме, що це буде федералізація чи якась автономія”, – наголосив він.

Як відомо, так званий закон про особливий статус Донбасу Верховна Рада ухвалила ще у 2014 році. Відтоді парламентарі щороку подовжували термін його дії, а критики документа навіть просили Конституційний Суд визнати його незаконним, адже він нібито порушує низку статей Конституції. Наприкінці 2019 року дія закону має спливти, а тому парламенту треба розробити новий документ, який би регулював питання виборів на Донбасі, як того вимагає погоджена Україною “формула Штайнмаєра”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter