Продовжують дискредитувати: чугуївського правозахисника Лихачова знову записали в адвокати наркомафії

Дата: 15 Січня 2021
A+ A- Підписатися

Адвокат і громадський активіст із Чугуєва на Харківщині Роман Лихачов заявив про нову хвилю дискредитаційної кампанії проти нього, в межах якої активіста пов’язують у зв’язках з наркоторговцями.

Про це він розповів у коментарі виданню ZMINA.

Про появу відео Роман Лихачов написав на своїй фейсбук-сторінці

За словами Лихачова, 14 січня в низці локальних телеграм- та інстаграм-пабліків з’явилося відео, де його називають “адвокатом диявола” і звинувачують у наданні адвокатських послуг наркоторговцям, наводячи запис розмови нібито між Лихачовим та фігурантом кримінальної справи. Лихачов це заперечує.

“Відео змонтовано в такий спосіб, що там – дві різних події: розмова з людиною 2018 року і кримінальна справа за грудень 2020 року. Це дві абсолютно різні людини. А сама розмова стосується не наркоторгівлі, а звичайної торгівлі на базарі. У постанові суду (скриншот якого також демонструється на відео. – Ред.) йдеться про обшук на ринку, внаслідок якого вилучили звичайний харчовий мак. Ну, в цьому маці нічого не знайшли, і його повернули власнику. А до цього підставлено іншу подію – розслідування стосовно іншої людини щодо закладок: там є зовсім інший адвокат, він займається, а я до нього взагалі жодного стосунку не маю”, – каже активіст.

Водночас, як зауважує Лихачов, запис розмови, що фігурує в ролику, найімовірніше, є частиною негласних слідчих дій, які проводилися або щодо нього, або щодо його тодішнього підзахисного, і під питанням залишається те, хто саме злив ці матеріали для дискредитації.

Зазначене відео є продовженням публікацій, про які ZMINA писала минулого року, стосовно того, що Роман Лихачов представляє інтереси наркомафії. Потерпілий пов’язує цю кампанію проти себе з тим, що в лютому цього року органи правопорядку повинні ухвалити рішення, чи продовжувати розслідування справи про погрози активісту та чи надавати йому і далі державну охорону. За словами Лихачова, складно сказати, хто саме є автором відео, але розміщення його в пабліках коштувало цим людям чималих грошей. 

Уночі 26 серпня 2019 року невідомі доставили вінок і сокиру до будинку, де розташована Чугуївська правозахисна група, а також труну до квартири правозахисника із запискою “Ромочко, якщо не припиниш займатися дурницями, наступна (сокира. Ред.) буде в тебе в голові“.

Тоді йому призначили державну охорону, але майже одразу Лихачов заявив про те, що її відкликали. Пізніше активісту вдалося знову домогтися її відновлення.

Роман Лихачов адвокат і громадський активіст, засновник Чугуївської правозахисної групи. Раніше (до 2018 року) був також директором ГО “Мережа антикорупційних центрів”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter