Правозахисника, якому погрожують, попри рішення суду позбавили держохорони

Дата: 18 Жовтня 2019
A+ A- Підписатися

Правозахиснику Роману Лихачову з Чугуєва, що на Харківщині, скасували державну охорону попри рішення суду про цілодобовий захист після погроз наприкінці серпня.

Про це сам Лихачов повідомив виданню ZMINA.

“З мене вже вчора ввечері зняли охорону, яку надали лише на 21 день. Хоча 11 жовтня я отримав рішення суду, що мені зобов’язані надати цілодобову охорону протягом усього періоду досудового слідства, оскільки є загроза моєму життю. Рішення вже набрало чинності, але його досі не виконали, а тимчасову охорону вже зняли”, – розповів Лихачов.

У коментарі виданню ZMINA начальник слідчого відділу Чугуївського відділу поліції ГУ НП в Харківській області Дмитро Грінчак пояснив, що провини поліції тут немає.

Мовляв, рішення суду про надання охорони в райвідділ прийшло лише вчора, 17 жовтня, і сьогодні тут готуватимуть відповідну постанову про надання охорони.

Погрози, які отримував правозахисник

На уточнювальне запитання, коли Лихачову фізично повернуть охорону і скільки днів він перебуватиме без захисту, Грінчак відповісти не зміг.

“Ми саму охорону не забезпечуємо, а виписуємо постанову і надсилаємо відповідно в службу, яка її видає”, – додав він.

Нагадаємо, вночі 26 серпня невідомі доставили вінок і сокиру до будинку, де розташована Чугуївська правозахисна група, а також труну до квартири правозахисника із запискою “Ромочко, якщо не припиниш займатися дурницями, наступна (сокира. – Ред.) буде у тебе в голові”.

Лихачов, крім активної громадської діяльності в Чугуєві, вів справу активіста Михайла Бичка з Чугуївського району, якого знайшли повішеним у лісі в червні 2018 року. Правозахисник доводив, що хлопця вбили, хоч слідство наполягало на версії самогубства. Бичку перед тим також погрожували.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter