Проблему дискримінації українців у Криму потрібно вирішувати на міжнародному рівні – правозахисники

Дата: 01 Березня 2016
A+ A- Підписатися

Щоб припинити переслідування українців у Криму, необхідне втручання міжнародної спільноти.

За два роки засобами російських та підконтрольних кримських ЗМІ створена атмосфера нетерпимості та навіть ненависті до проявів української ідентичності, вважають правозахисники.

Система, яка зараз діє у Криму, засуджує будь яку ідею, якщо це не відповідає позиції Кремля, вважає керівниця Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник. На її думку, стаття 280.1 (публічні заклики до здійснення дій, спрямованих на порушення територіальної цілісності Російської Федерації) з’явилася в Кримінальному кодексі РФ саме через події в Україні.

“Нещодавній загрозливий приклад – застосування антиекстремістського законодавства проти цілого народу. 15 лютого 2016 року прокурор Криму Поклонська звернулась до суду з вимогою заборонити діяльність Меджлісу кримськотатарського народу саме на підставі норм антиекстремістского законодавства РФ”, – наголосила вона.

У Криму системно знищують українську освіту, наголошує Світлана Кочерга, професорка Національного університету “Острозька академія”.

“Музею Лесі Українки в Криму виповнилось 25 років, на сьогодні він зачинений (офіційно на ремонт, до кінця 2017 року). Українська школа-гімназія у Ялті стала російською, цей острівець майже знищено. Вища школа – її практично не існує, є федеральний університет. Але в інженерно-педагогічному університеті, який в Криму звикли називати кримськотатарским, фахівці всіх напрямків ще продовжують вивчати українську мову та літературу”, – розповіла вона. 

За словами активіста Володимира Чекригіна, щоб потрапити до уваги місцевих силовиків, не потрібно вести блог чи демонструвати активну громадську позицію – достатньо поставити “лайк” у соціальний мережі, і тебе “відвідають” з профілактичною бесідою. До ФСБ можуть викликати просто за анонімний донос.

Громадський діяч Анатолій Ковальський додав, що нерідко ФСБ та підконтрольні їй структури використовують викрадення та тортури. Він сам тиждень пробув у полоні в місцевої “самооборони”.

“9 березня 2014 року ми з Андрієм Щекуном відправились на залізничний вокзал за переданою з Києва українською символікою. Після того, як ми забрали передачу, нас затримала так звана самооборона Криму. Нам скрутили руки, зав’язали очі та відвезли у невідомому напрямку. Пізніше вдалося взнати, що нас тримали у приміщенні обласного військомату. Окрім самооборони там були і представники російських спецслужб”, – розповів він.

Він наголосив, що їх катували чотири дні поспіль, зокрема електричним струмом. За його словами, щонайменше трьох людей там вбили.

На думку фахівців, на ситуацію може вплинути тиск міжнародної спільноти. Україна в свою чергу повинна документувати усі факти порушення прав людини та надсилати у відповідні міжнародні інституції. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter