Про сексизм на виборах можна повідомити спеціальному чат-боту

Дата: 07 Вересня 2020
A+ A- Підписатися

Про випадки сексизму, дискримінації і психологічного тиску під час місцевих виборів можна повідомити спеціальному чат-боту.

Про це на презентації повідомили ініціаторки проєкту, передає УНІАН.

Активістки, які проводитимуть моніторинг, наголошують, що запустити чат-бот їх спонукав той факт, що українська політика і досі залишається чоловічою монополією, куди жінкам закрито вхід, і те, що й дотепер в українському суспільстві панує стереотип, що політика – це не жіноча справа.

“Головне завдання для нашого проєкту – дати сигнал тим жінкам, які ще досі сумніваються в тому, чи йти в політику, що вони мають хорошу громадську підтримку по всій Україні. Наші партнерські організації так само будуть проводити моніторинг, і ми будемо фіксувати всі випадки сексизму завдяки чат-боту. Це перший в Україні електронний помічник, завдяки якому можна буде повідомити про випадок сексизму”, – пояснила координаторка #вибориБЕЗсексизму Ірина Тишко.

За допомогою чат-бота можна буде отримати безкоштовну юридичну і психологічну підтримку всім, хто її потребуватиме. Цьогоріч під час місцевих виборів уперше застосують 40-відсоткову ґендерну квоту. Так, під час формування виборчих списків політичні партії мають дотримуватися законодавчої норми про внесення до кожної п’ятірки виборчого списку не менш ніж двох кандидатів кожної статі – чоловіків або жінок.

За словами голови Асоціації жінок-юристок України “ЮрФем” Христини Кіт, жінки мають право звертатися до суду через публічні сексистські та дискримінаційні висловлювання, приниження честі, гідності та ділової репутації, а також перешкоджання їхньому праву брати участь у виборах. Про випадки сексизму можуть повідомити й виборці.

“Наша мета – не лише показати кандидаткам у депутатки, що вони мають механізми захисту, а ще й повідомити тим людям, які дозволяють собі такі висловлювання, що за це є відповідальність і це є приниження людини й порушення прав людини”, – підкреслила вона.

Нагадаємо, що цього року ЦВК не реєструватиме на вибори партії, в яких немає 40% жінок. 

 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter