Примиренню може допомогти розслідування воєнних злочинів – експерт

Дата: 23 Грудня 2015
A+ A- Підписатися

Для примирення у суспільстві після військових конфліктів винні у воєнних злочинах мають понести відповідальність.

Про це розповів на лекції про миротворчість і примирення Енвер Джуліман, фахівець із багатокультурного порозуміння, старший радник Норвезького Гельсінського комітету з питань освіти.

Експерт має досвід роботи у сфері освіти прав людини та миротворчості в Норвегії, Україні, Білорусі, Російській Федерації, Південному Кавказі та Західних Балканах. 

За його словами, у роботі з конфліктом важливо розуміти, що минуле змінити неможливо, але можна змінити майбутнє, те, як конфлікт буде розвиватися. При цьому Енвер Джуліман не погоджується з тим, що зарано починати примирення тоді, коли конфлікт ще триває – на його думку, це треба робити якомога раніше.

“Людина може вийти з війни, але війна ніколи не вийде з людини. Це означає, що війна продовжується і породжує нові ідентичності: є жертви, біженці, ветерани…“, – говорить Джуліман.

Важливим на цьому етапі є правосуддя перехідного періоду, тобто механізми подолання суспільством наслідків масштабних порушень прав людини.

Експерт зазначає, що винні у злочинах, скоєних під час конфлікту, зазвичай пропонують забути про минуле та рухатися далі, а жертви повертаються до минулого і вимагають, щоб злочинці понесли відповідальність. Тому важливим фактором примирення є розгляд судами воєнних злочинів, забезпечення верховенства права, а також сплата репарацій – коштів, що компенсують завдані збитки.

Нагадаємо, президент України Петро Порошенко відклав членство України в Міжнародному кримінальному суді (МКС) на три роки, тому що у Верховній Раді не вистачає для цього 300 голосів. Як відомо, цей суд може притягати до відповідальності винних у геноциді, воєнних злочинах, злочинах проти людяності.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter