Президенту можуть дозволити повертати Вищій раді правосуддя подання про призначення суддів

Дата: 04 Липня 2023
A+ A- Підписатися

​Народні депутати від “Слуги народу” зареєстрували законопроєкт №9439, у якому пропонують надати президенту повноваження в ручному режимі керувати призначенням суддів: норма діятиме на час воєнного стану та рік після цього.

Про це повідомили на сайті Центру протидії корупції (ЦПК).

Фото з відкритих джерел

Згідно з документом, глава держави зможе повертати Вищій раді правосуддя (ВРП) подання про призначення судді, якщо щодо цієї особи є компрометувальна інформація від Служби безпеки чи Національного антикорупційного бюро України (НАБУ).

На практиці це надасть Офісу президента можливість фактично торгуватися за призначення суддів та будувати судову систему “під себе”. Такий інструмент дозволить не допускати призначення суддів, які не захочуть “співпрацювати” з Офісом президента, і, навпаки, призначати повністю ручних суддів. Адже Офіс президента має прямий контроль над СБУ, наголошується в повідомленні.

За словами заступниці виконавчого директора ЦПК Олени Щербан, станом на липень 2023 року в судах вакантні майже 3 тисячі посад.

“Це практично половина суддів, контроль над якими можуть отримати в Офісі президента, якщо Рада проголосує законопроєкт №9439. Тому подібна ініціатива має всі ознаки спроби узурпації влади”, – сказала вона.

Правозахисники нагадали, що якісне проведення процедур відбору суддів вже саме по собі має відкидати можливість призначення сумнівних осіб на посаду судді. Своєю чергою, відведення президенту лише церемоніальної функції під час призначення суддів має на меті усунення політичного впливу на процес формування суддівського корпусу.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що посли та представники посольств країн “Групи семи” і представництва ЄС передали Офісу президента України рекомендації стосовно судової реформи.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter