Президента закликали перевірити наявність підстав для припинення громадянства судді Верховного Суду Богдана Львова

Дата: 03 Жовтня 2022
A+ A- Підписатися

Президента України закликали перевірити наявність підстав для припинення громадянства судді, заступника голови Верховного Суду, голови Касаційного господарського суду Богдана Львова, який має громадянство Росії.

Відповідну петицію 3 жовтня зареєструвала волонтерка, військовослужбовиця Збройних сил України, громадська активістка, депутатка Київради IX скликання Аліна Михайлова.

Богдан Львов. Джерело: Суспільне

Авторка петиції нагадала, що 15 вересня журналісти-розслідувачі програми “Схеми” оприлюднили вагомі докази про ймовірну наявність у Львова громадянства РФ.

Згодом пресслужба суду повідомила, що Служба безпеки України підтвердила наявність у судді громадянства країни-агресора.

У петиції наголошується на тому, що наявність російського громадянства в судді, який ухвалює рішення іменем України й водночас обіймає високу адміністративну посаду в судовій системі, є “загрозою державності й вершиною некомпетентності правоохоронних органів на восьмому році війни з Росією”.

Також у документі вказано, що, відповідно до законодавства, добровільне набуття громадянином України громадянства іншої держави є підставою для втрати громадянства України – п. 1 ч. 1 ст. 19 Закону України “Про громадянство України”.

Ухвалення рішень та видавання указів про припинення громадянства України належить до повноважень президента – п. 1 ч. 1 ст. 22 Закону України “Про громадянство України”.

“Закликаю Президента України Володимира Зеленського ініціювати проведення перевірки відповідними державними органами та в разі підтвердження оприлюднених журналістами фактів скористатися своїми повноваженнями і припинити громадянство Богдана Львова”, – наголосила Михайлова.

3 жовтня під час зборів Касаційного господарського суду ініціативу щодо дострокового звільнення Львова з посади голови суду відхилили. Про це повідомив голова Фундації DEJURE Михайло Жернаков.

Нагадаємо, журналісти-розслідувачі виявили, що Львов, окрім українського, має громадянство Російської Федерації.

Сам суддя під час спілкування зі “Схемами” заперечив, що в нього є російський паспорт, навіть коли перед ним поклали начебто його заяву щодо отримання паспорта РФ 1999 року. Водночас чоловік визнав, що підпис схожий.

У розслідуванні стверджується, що дружина Львова також є громадянкою Російської Федерації.

Активісти вже виступили із заявою, в якій вимагають від президента Володимира Зеленського позбавити громадянства суддю Богдана Львова.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter