Президент України запросив Меркель і Саркозі в Бучу побачити наслідки їхньої співпраці з Путіним

Дата: 04 Квітня 2022
A+ A- Підписатися

Президент України Володимир Зеленський запросив ексканцлерку Німеччини Ангелу Меркель та експрезидента Франції Ніколя Саркозі до Бучі, звільненої від окупаційних збройних сил РФ, побачити наслідки співпраці Європи з Путіним.

З відповідним зверненням президент виступив 3 квітня.

 

Президент України натякнув, що європейським політикам потрібно зробити ще висновки не тільки щодо Росії, а й щодо своєї політичної поведінки, яка “фактично дозволила цьому злу прийти на нашу землю”.

“Сьогодні 14-та річниця саміту НАТО в Бухаресті. Тоді був шанс забрати Україну із “сірої зони” на Сході Європи, із “сірої зони” між НАТО і Росією, “сірої зони”, про яку в Москві думають, що їм тут усе дозволено, навіть найстрашніші воєнні злочини. За оптимістичними дипломатичними формулюваннями, що Україна нібито може стати членом НАТО, тоді, у 2008 році, була захована відмова приймати Україну в альянс. Був захований безглуздий страх деяких політиків перед Росією. Вони думали, що, відмовивши Україні, зможуть заспокоїти Росію, зможуть переконати її поважати Україну й нормально жити поруч з нами”, – сказав Володимир Зеленський.

Він нагадав, що за 14 років після того помилкового розрахунку Україна пережила революцію і вісім років війни на Донбасі. А тепер боремося за життя в найстрашнішій війні в Європі за весь час після Другої світової війни.

Президент України запросив пані Меркель і пана Саркозі відвідати Бучу й побачити, до чого за 14 років призвела політика поступок Росії.

“Побачите на власні очі закатованих українців і українок. Хочу, щоб мене зрозуміли правильно: ми не звинувачуємо Захід, ми не звинувачуємо нікого, окрім конкретних російських військових, які скоїли це проти наших людей. Окрім ще тих, хто віддав їм наказ. Але ми маємо право говорити про нерішучість. Про те, яким був шлях до такої Бучі, до такого Гостомеля, до такого Харкова, до такого Маріуполя. У нас немає нерішучості. 14 років тому керівник Росії в Бухаресті сказав західним лідерам, що немає такої країни, як Україна. А ми доводимо, що є така країна. Була й буде”, – сказав Зеленський.

Президент пообіцяв, що українська влада надасть детальні звіти про воєнні злочини всім закордонним партнерам та вимагатиме від Заходу запровадження ще суворіших санкцій проти Росії.

 

Протягом останніх днів на Київщині від російських окупантів звільнили десятки населених пунктів, і невдовзі після цього почала надходити інформація про звірства загарбників. Так, за 20 кілометрів від Києва біля траси під ковдрою знайшли тіла чотирьох-п’яти мертвих голих жінок, яких росіяни намагалися спалити на покришках просто на узбіччі дороги. Відомо, що загарбники ґвалтували жінок на Київщині. 

У Бучі окупанти розстріляли сотні цивільних. У місті знайшли братську могилу, де поховано 280 людей із зв’язаними руками. Багато з убитих – це чоловіки віком від 18 до 60 років. Знаходили серед убитих росіянами й підлітків. Про такі випадки розповів мер Бучі Анатолій Федорук виданню The Guardian.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter