Президент Польщі ветував закон, який міг позбавити ліцензії найбільший опозиційний телеканал

Дата: 27 Грудня 2021
A+ A- Підписатися
Президент Польщі Анджей Дуда ветував схвалений парламентом законопроєкт про ЗМІ, який міг позбавити ліцензії на мовлення головний непідконтрольний владі польський телеканал TVN американської компанії Discovery.
 
Про це повідомляє “Радіо Свобода”.

Анджей Дуда. Джерело: PAP/Mateusz Marek

Законопроєкт передбачав посилення правил в питанні іноземної власності для ЗМІ у Польщі. Зокрема, влада Польщі змогла б не надавати ліцензії на здійснення діяльності медіа, у власності яких є не більш як 49% капіталу з-за меж країн Європейської економічної зони (це всі країни-члени ЄС і Європейської асоціації вільної торгівлі, за винятком Швейцарії).

Я відмовляються підписувати зміни до закону про телебачення і радіомовлення і направляю цей закон для подальшого розгляду у Сеймі”, – підкреслив Дуда.

Він наголосив, що “закриває цю тему” і закликає Сейм прийняти правовий акт, який би не викликав політичних поділів.

Президент Польщі зазначив, що як провладні, так й опозиційні сили підтримують ідею обмеження щодо володіння польськими ЗМІ іноземними суб’єктами.

Але це потрібно зробити на майбутнє, зробити це добре, упорядковано і без так званих законодавчих вкидань”, – зазначив Дуда.

Як пише “Радіо Свобода”, правління TVN Grupa Discovery назвало голосування польського парламенту “безпрецедентною атакою” на вільні ЗМІ у Польщі. У компанії, яка володіє телеканалом, сказали, що законопроєкт “має насторожити будь-яке підприємництво, яке інвестує у Польщу”.

Нагадаємо, у серпні поточного року американська корпорація Discovery повідомила уряд Польщі про те, що позиватиметься до нього через порушення Договору про двосторонні інвестиції між США та Польщею у зв’язку з ухваленням місцевого закону про телерадіомовлення: його в компанії вважають дискримінаційним та таким, що стане причиною ймовірного непродовження ліцензії провідної польської незалежної групи мовлення TVN, кінцевим власником якого є Discovery.

У корпорації зазначили, що прагнутимуть до позитивного вирішення цієї ситуації, але якщо це не вдасться, має намір розпочати арбітражне провадження та домагатися повної компенсації за “порушення договору з боку Польщі”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter