Discovery пригрозила Польщі судом через закон про телерадіомовлення

Дата: 14 Серпня 2021
A+ A- Підписатися

Американська корпорація Discovery повідомила уряд Польщі про те, що позиватиметься до нього через порушення Договору про двосторонні інвестиції між США та Польщею у зв’язку з ухваленням місцевого закону про телерадіомовлення: його в компанії вважають дискримінаційним та таким, що стане причиною ймовірного непродовження ліцензії провідної польської незалежної групи мовлення TVN, кінцевим власником якого є Discovery.

Про це йдеться на сайті корпорації.

Джерело: ft.com

У тексті заяви ухвалений сеймом закон назвали “останнім прикладом нападом на незалежні ЗМІ та свободу преси”.

“Він прямо націлений на телеканал Discovery TVN, провідну незалежну групу мовлення країни та постачальника новин, а також одну з найбільших інвестицій США у Польщі. Протягом кількох років нинішній польський уряд націлюється на TVN у довільному та дискримінаційному порядку в рамках ширшого розгону незалежних ЗМІ та прямого порушення прав на свободу вираження поглядів”, – говориться в повідомленні.

Discovery зазначила, що прагнутиме до позитивного вирішення цієї ситуації, але якщо це не вдасться, має намір розпочати арбітражне провадження та домагатися повної компенсації за “порушення договору з боку Польщі”.

Договір про двосторонні інвестиції США та Республікою Польща підписали 21 березня 1990 року. Його положення торкаються справедливого ставлення, захисту від свавільних та дискримінаційних заходів, недискримінацію у видачі ліцензій та заборону експропріації без компенсації.

Нагадаємо, що польський сейм увечері 11 серпня ухвалив законопроєкт про внесення змін до закону про ЗМІ: він забороняє діяльність на території країни медіа з часткою іноземного капіталу понад 49% – неофіційно його називають “законопроєктом про TVN”.

Противники закону стверджують, що він веде до обмеження свободи ЗМІ. Остаточно ухвалити документ має сенат.

У США закон також розкритикували. На думку держсекретаря Ентоні Блінкена, він послабить свободу слова в країні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter