Президент підписав закон про заборону діяльності в Україні релігійних організацій, повʼязаних з РФ

Дата: 24 Серпня 2024
A+ A- Підписатися

24 серпня президент України Володимир Зеленський підписав закон, який передбачає заборону діяльності в Україні релігійних організацій, повʼязаних з Російською Федерацією.

Про це йдеться в картці закону.

Фото з відкритих джерел

Закон №8371 про регулювання діяльності релігійних організацій має унеможливити діяльність церков, які керуються державою, що здійснює агресію проти України, тобто — РФ. Зокрема, йдеться про Українську православну церкву Московського патріархату.

Як передбачає документ, релігійні організації, які підозрюють у співпраці з Російською православною церквою, перевірятиме відповідна експертна комісія, яку має створити Державна служба України з етнополітики та свободи совісті (ДЕСС). Якщо комісія зафіксує порушення, ДЕСС видасть припис церкві на виправлення ситуації.

Якщо зв’язки з країною-агресором не будуть припинені, ДЕСС подасть на цю конкретну юридичну особу позов до суду, який і матиме право ухвалити рішення про заборону.При цьому під релігійною організацією мається на увазі не вся УПЦ МП, а окремі юридичні особи, які її представляють. Це означає, що кожну парафію чи єпархію будуть забороняти окремо.

Закон набирає чинності через 30 днів з дня його опублікування. При цьому громади УПЦ МП матимуть 9 місяців на те, щоб розірвати звʼязки з РПЦ.

Нагадаємо, 20 серпня поточного року Верховна Рада ухвалила в другому читанні законопроєкт щодо діяльності в Україні релігійних організацій, заборонивши ті, які пов’язані з Росією. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter