Президент підписав Закон “Про медіа”, який необхідний для вступу в ЄС

Дата: 29 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

Президент України Володимир Зеленський підписав Закон “Про медіа”, схвалення якого Єврокомісія визначила одним із критеріїв для оцінки руху України в ЄС.

Про це йдеться у картці закону на сайті Верховної Ради.

Ілюстративне зображення. Фото: Володимир Зеленський

Цей документ внесли до парламенту ще у 2020 році. Через 2 роки, у серпні 2022, його схвалили у першому читанні, і підтримали у другому читанні 13 грудня. Щоб закон запрацював, його мав підписати президент.

Ухвалення цього законопроєкту необхідне для початку переговорів щодо вступу в ЄС. Представництво ЄС в Україні підтримувало плани парламенту розглянути його. Законопроєкт має забезпечити конкурентний медіаринок із правилами для всіх, незалежним регулятором та відповідати аудіовізуальній директиві ЄС.

Показово, що документ, зокрема, буде регулювати онлайн-медіа, які за чинного законодавства не мали окремого статусу. Так, у законопроєкті з’явилося визначення, що онлайн-медіа вважатимуться ЗМІ, які регулярно поширюють інформацію за допомогою інтернету на власному вебсайті. Але це не стосуватиметься медіа, які віднесені до аудіовізуальних медіа.

Нагадаємо, що обговорення документа викликало запеклі суперечки в медійному та експертному середовищі. Наприклад, уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь заявляв, що законопроєкт має бути “суттєво доопрацьований, щоб не допустити звуження сфери використання державної мови”.

Читайте також: Профільний комітет ВР схвалив доопрацьований проєкт Закону “Про медіа”, однак документ знову викликав суперечки: які аргументи

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter