Президент Латвії підтримує заборону туристичних віз в ЄС для росіян, а Польща розробляє її концепцію

Дата: 14 Серпня 2022
A+ A- Підписатися

Латвія разом із Фінляндією, Естонією, Чехією та іншими країнами планує висунути на рівні ЄС вимогу про припинення видачі туристичних віз громадянам Росії.

Про це заявив президент Латвії Егілс Левітс, повідомляє “Європейська правда” із посиланням на пресслужбу глави держави.

“Це будуть додаткові санкції проти Росії. Я, звичайно, знаю, що низка європейських країн, де російські туристи залишають великі гроші, такій пропозиції не зрадіє. Канцлер Німеччини також висловив сумніви щодо цього. Однак я вважаю, що говорити про це необхідно”, – сказав Левітс.

Він також заявив, що посвідки на проживання та візи, вже видані в Латвії, повинні бути анульовані для тих, хто підтримує російську агресію.

“Однак у будь-якому випадку в принципі вони вже не повинні продовжуватись, за винятком випадків, коли у конкретній справі доведено особливі обставини. Посвідки про проживання більше не можуть бути видані постійним жителям Латвії, які в майбутньому приймуть російське громадянство. Їм доведеться покинути нашу країну”, – сказав Левітс.

За словами заступника міністра закордонних справ Пьотра Вавжика, Польща наразі працює над концепцією, яка дозволить відмовляти росіянам у видачі віз.

Як передає “Польське радіо”, Польща виступає за розширення санкцій ЄС, особливо щодо призупинення дії угоди про спрощення візового руху для громадян Російської Федерації. Водночас Пьотр Вавжик визнав, що не всі країни Євросоюзу на це погоджуються.

“Проти цього виступають великі країни-члени, включаючи Німеччину, Францію та Нідерланди. У зв’язку з тим, що неможливо подолати опір цих країн щодо призупинення дії угоди про спрощення візового руху для громадян РФ, Польща працює над новим рішенням”, – сказав він.

Вавжик додав, що польська дипломатія вже кілька тижнів веде переговори на цю тему з деякими державами-членами та зазначив, що подібний погляд на ці питання мають також Литва, Латвія та Естонія, Чехія та Словаччина.

“Ми можемо очікувати рішення з цього питання в найближчі тижні”, – додав дипломат.

Вавжик нагадав, що Польща вже кілька місяців не видає туристичні візи громадянам РФ. Нині їх отримують лише росіяни, які через роботу змушені перетинати польсько-російський кордон, в тому числі водії вантажівок, дипломати, а також особи з “картою поляка” та члени сімей громадян Польщі та інших країн ЄС.

Раніше прем’єр Латвії Криш’яніс Каріньш також заявив, що необхідно ухвалити рішення про припинення видачі шенгенських туристичних віз громадянам Росії на рівні Європейського Союзу.

Уряд Естонії 11 серпня оголосив, що за тиждень не пускатиме росіян із виданими Естонією шенгенськими візами за кількома винятками.

Міністр закордонних справ головуючої в Раді Європейського Союзу Чехії Ян Ліпавський в середу підтримав повну заборону на видачу шенгенських віз для громадян Росії, яку раніше запропонували деякі країни ЄС.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter