Президент відкликав свої зміни до закону про громадянство, які критикували правозахисники

Дата: 16 Травня 2018
A+ A- Підписатися

Президент відкликав законопроект “Про внесення змін до Закону України “Про громадянство України” щодо удосконалення окремих положень” №8297, який він 19 квітня виніс на розгляд Верховної Ради як невідкладний.

Про це на засіданні Комітету Верховної Ради з питань прав людини, національних меншин та міжнаціональних відносин повідомив голова комітету Григорій Немиря, передає кореспондент Центру інформації про права людини.

За його словами, про рішення стало відомо якраз перед засіданням комітету.

“Я мав розмову з Іриною Луценко, яка повідомила, що на ім’я голови Верховної Ради Андрія Парубія надійшов лист від президента, де говориться про відкликання законопроекту”, – зауважив Немиря.

Він також повідомив, що альтернативний законопроект щодо змін до закону про громадянство №8297-1, також відкликали його автори – народні депутати Антон Геращенко, Віталій Сташук, Михайло Хміль та Геннадій Кривошея.

Експерт з питань громадянства Валентина Суботенко підкреслила, що у зазначених законопроектах, які спрямовані на боротьбу з множинним громадянством, зроблено багато помилок, зокрема, деякі його положення суперечать Конституції України, та могли б мати негативні міжнародно-правові наслідки для України.

Представник Міжнародної організації “Global Ukraine” Віолета Москалу закликала до широкого фахового обговорення для врегулювання питання громадянства, наприклад провести парламентські слухання щодо цього.

Член комітету Георгій Логвінський наголосив, що, на жаль, продовжується прикра практика внесення президентських законопроектів без обговорення з представниками громадськості та міжнародними організаціями.

З огляду на це, Григорій Немиря запропонував провести круглий стіл з питань громадянства.

Нагадаємо, що раніше правозахисники говорили про те, що ініційований президентом законопроект №8297 містить низку норм, які в разі його ухвалення становитимуть основу для дискримінації окремої категорії громадян України, нестимуть серйозні ризики порушення прав мешканців тимчасово окупованих територій та ризики виникнення випадків безгромадянства.

Зокрема, статтю 19 Закону “Про громадянство України” хотіли доповнити пунктом, який передбачає, що не вважається добровільним набуття громадянства Російської Федерації в результаті здійснення нею протиправних та недобросовісних дій на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя. Але цей пункт не застосовуватиметься, якщо повнолітній громадянин України скористався виборчим або іншим правом, яке йому надає іноземне громадянство, чи виконав обов’язки, які воно на нього покладає.

На думку правозахисників, така норма створила б загрозу позбавлення громадянства більше ніж двох мільйонів кримчан, які залишилися в окупації і вимушені були звертатися до країни-агресора за отриманням медичних, освітніх послуг, соціального захисту тощо.   

Тоді Центр інформації про права людини спільно з іншими правозахисними організаціями звернувся до Комітету Верховної Ради з прав людини, національних меншин та міжнаціональних відносин з проханням підготувати відповідний висновок і пропозиції щодо удосконалення окремих норм документа.

 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter