Президентська рада з питань свободи слова звітує про покращення завдяки своїй роботі

Дата: 18 Липня 2017
A+ A- Підписатися

Рада з питань захисту професійної діяльності журналістів і свободи слова при Адміністрації президента України за півтора року своєї роботи п’ять разів збиралася на засідання. Результатом роботи стала констатація в співдружності з ГО “Інститут масової інформації” тенденцій до покращення ситуації в Україні з покараннями за злочини проти журналістів.

Про це йдеться у відповіді АП на інформаційний запит “Українських Новин”.

У відповіді називаються три основні напрямки роботи, для яких створювалася Рада: моніторинг свободи слова в Україні; аналіз законодавства в цій сфері та підготовка змін до законів і нормативних документів; налагодження ефективного механізму взаємодії державних органів з інститутами громадянського суспільства та ЗМІ.

Зокрема, у відповіді уточнюється, що засідання Ради збираються “в міру необхідності”. На п’яти засіданнях, дати яких не були вказані в документі, було “забезпечено розгляд питань щодо резонансних злочинів проти журналістів” з представниками центральних органів виконавчої влади. Також обговорювалася розробка правоохоронними органами методичних рекомендацій для журналістів в зоні АТО, стан реформування державних і комунальних засобів масової інформації, введення єдиної прес-карти для журналістів і працівників ЗМІ.

До основних досягнень Ради в АП відносять “забезпечення моніторингу” правопорушень проти журналістів ГО “Інститут масової інформації”. При цьому з відповіді випливає, що зібрані ГО матеріали пересилаються в органи МВС для аналізу і реагування. МВС, в свою чергу, аналізує ці дані і надає через АП офіційну статистику, якою далі оперує ГО.

“За інформацією Головного слідчого управління МВС у 2015 році було зареєстровано 360 кримінальних проваджень, які стосувалися правопорушень, пов’язаних з журналістами та ЗМІ. З них тільки 5 передано в суд. Водночас, з 2016 року таких кримінальних проваджень, зареєстрованих в 2016 році – 31 було передано в суд. Станом на початок червня цього року правоохоронними органами зареєстровано 89 проваджень і матеріали щодо 11 справ передано до судових органів”, – йдеться в документі.

Будь-які законодавчі ініціативи Ради у відповіді АП не вказуються.

Раніше “Українські Новини” направляли запити до судів, органів прокуратури і правоохоронних органів щодо ситуації з покараннями за злочини проти журналістів в Україні.

Зокрема, з’ясувалося, що 92% злочинів проти працівників ЗМІ залишаються безкарними. Лише кожна 12-а справа про напади на журналістів і перешкоджання роботи ЗМІ доходить до суду. А підсудні, як правило, навіть здійснивши побої і псування дорогої техніки, відбуваються штрафами в 20-50 доларів.

При цьому, не підтвердилася інформація про нібито 31 передану в суд в 2016 році кримінальну справу. За даними ГПУ, за 2016 рік у суд було направлено лише 14 таких справ.

На Платформі Ради Європи з просування безпеки журналістів відстежується 22 факти. Серед них вбивство В’ячеслава Веремія, Павла Шеремета, підпал Інтера та інші. Ці та більшість інших злочинів проти журналістів залишаються безкарними.

Human Rights Watch раніше назвало ударом по свободі слова в Україні рішення РНБО блокувати роботу російських сайтів.

А “Репортери без кордонів” назвали це рішення “неприйнятною атакою на свободу слова”.

Крім того, наприкінці червня на розгляд Верховної Ради були подані два законопроекти № 2126а та №6688, що стосуються інформаційної безпеки і можуть обмежувати свободу слова.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter