Президент ветував закон про органи внутрішніх справ

Дата: 21 Серпня 2015
A+ A- Підписатися

Закон, що був розкритикований експертами як недосконалий, ветовано президентом.

Як повідомляє прес-служба президента України, Петро Порошенко застосував право вето до Закону “Про органи внутрішніх справ”, прийнятого Верховною Радою 2 липня цього року.

Частина питань, вирішенню яких мав сприяти зазначений документ, відноситься до компетенції Уряду, а інша – вже врегульована іншими нормативно-правовими актами“, – зазначено у повідомленні.

Нагадаємо, експерти критично оцінювали цей законопроект. Зокрема, експерт Центру політико-правових реформ Олександр Банчук зазначав, що подібного закону немає в жодній європейській країні. Він, за словами Банчука, порушує конституційний принцип розподілу влади, оскільки парламент не має права визнавати особу винною у вчиненні злочину, а також визначати підпорядкування органів виконавчої влади певному міністерству.

Також законопроект передбачав можливість для МВС вести 40 баз даних з інформацією про громадян, а також повноваження щодо безперешкодного доступу до всіх існуючих державних реєстрів. Це порушувало таємницю приватного та сімейного життя, впевнені правозахисники. 

Законопроект залишав можливості для політично вмотивованого кримінального переслідування, не передбачав демілітаризації системи органів внутрішніх справ та не передбачав оптимізації роздутих державних структур. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter