Пресцентр ОС змінив пошту для акредитацій через заяви про можливий витік даних в ОРЛО 

Дата: 27 Вересня 2019
A+ A- Підписатися

Пресцентр Об’єднаних сил не виявив інцидентів, пов’язаних із втручанням в роботу мереж електронного документообігу, та витоку персональних даних закордонних та українських журналістів, які подали заявки на акредитацію для роботи в районі проведення операції ОС.

Про це пресцентр ОС повідомив у відповідь на запит “Детектора медіа“.

Перевірку провели через заяви про погрози від бойовиків так званої “ЛНР”, які почали отримувати журналісти після акредитації у відомстві. Не зважаючи на те, що у рамках перевірки експерти не знайшли слідів витоку даних, пресцентр ОС ухвалив рішення про зміну електронної адреси для акредитації представників ЗМІ для роботи в районі проведення операції Об’єднаних сил.

Стара адреса для акредитація від цього моменту вже недійсна, нова адреса – accreditationjfo@gmail.com.

“Інформуємо, що електронні адреси, якими пресцентр Об’єднаних сил користується для комунікації, захищені угодами про конфіденційність, що діють у контексті публічних договорів з надання послуг електронної пошти. Обробка персональних даних проводиться таким чином, аби унеможливити ідентифікацію громадян сторонніми особами. Наголошуємо на тому, що персональні дані обробляються не довше, ніж це необхідно для ідентифікації особи для проведення акредитації в районі проведення операції Об’єднаних сил”, – розповіли там.

Для попередження ймовірних наступних інцидентів пресцентр закликав представників ЗМІ свої дані надсилати в захищених відповідним чином архівах та надавати до них доступ у безпечний спосіб.

Як відомо, журналісти Kyiv Post поскаржилися на погрози з боку бойовиків ОРЛО. Зокрема, журналістка Анна Миронюк отримала SMS-повідомлення від бойовиків з окупованих районів Луганської області про те, що їй може загрожувати від 10 років до довічного терміну ув’язнення через нібито “геноцид та заборонені засоби / методи ведення війни”.

Миронюк подала заяву до Служби безпеки України.

Заступниця головного редактора Kyiv Post Ольга Руденко повідомила, що, окрім працівників її редакції, такі повідомлення отримали двоє працівників інших видань, зокрема, британський журналіст Ріс Лінч.

Тоді голова “Лабораторії цифрової безпеки” Ірина Чулівська на своїй сторінці у фейсбуці зауважила, що скринька на ukr.net, яку використовують для отримання персональних даних у штабі ООС, не має достатнього захисту, а тому читати листи можуть сторонні люди.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter