Прем’єркою Швеції знову обрали Магдалену Андерссон

Дата: 29 Листопада 2021
A+ A- Підписатися

Депутати парламенту Швеції знову підтримали кандидатуру лідерки соціал-демократів Магдалени Андерссон на посаду прем’єр-міністерки.

Про це повідомляє Local.

Фото: Jessica Gow / TT News Agency / via Reuters

Андерссон підтримав 101 депутат, 75 утрималися, а проти проголосували 173 депутати. За шведським законодавством потрібно було, щоб проти неї не проголосувала більшість депутатів.

“Це добре, і я дуже хочу почати працювати”, – сказала Андерссон на пресконференції невдовзі після голосування.

Минулого тижня Андерссон уже обирали прем’єркою, однак невдовзі після голосування їй довелося подати у відставку. Політики прогнозували, що кандидатуру Андерссон підтримають удруге. Шведський уряд до цього жодного разу не очолювала жінка. 

Ситуацію, що склалася минулого тижня, журналісти називають безпрецедентною парламентською турбулентністю для політично стабільної Швеції. 

Андерссон очолить однопартійний уряд соціал-демократів, а не коаліційний уряд зелених-соціал-демократів, який був при владі з 2014 року. Це буде перший повністю соціал-демократичний уряд Швеції за 15 років, а востаннє таке траплялось у 2006 році. Тоді ж Андерссон працювала державною секретаркою міністерства фінансів при тодішньому прем’єр-міністрі Йорані Перссоні.

Нагадаємо, що цього року за результатами виборів в Ісландії жінки спочатку отримали більшість у парламенті, але після перерахунку зайняли лише 30 місць, що дорівнює 47,6%. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter