Прем’єр-міністр Угорщини не вважає Путіна воєнним злочинцем

Дата: 27 Червня 2023
A+ A- Підписатися

Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан не вважає російського диктатора Володимира Путіна воєнним злочинцем.

Про це він заявив в інтерв’ю Bild.

Віктор Орбан. Фото: © Daniel Biskup

Очільник угорського уряду переконаний, що арешт Путіна заважатиме мирним перемовинам щодо війни Росії проти України.

“Запрошувати сторони конфлікту до столу перемовин і говорити: “Підійдіть до столу, я вас заарештую” – це не дуже гарна ідея… Говорити про це зараз абсолютно недоречно”, сказав Орбан.

На питання, чи заарештував би Будапешт російського диктатора, якби той приїхав до країни, Орбан відповів, що “немає інформації, що Путін хоче приїхати до Угорщини”.

Віктор Орбан відомий своєю проросійською риторикою. Зокрема, він вважає, що повномасштабна війна в Україні сталася тому, що це допустив Захід. Як приклад прем’єр навів російсько-грузинську війну 2008 року, яка була “локалізована” після окупації 20% території Грузії, і події 2014 року, коли Франція та Німеччина “зробили вибір на користь перемовин, а не війни”.

Також він заявляв, що Угорщина й далі торгуватиме з Росією. Адже, на його переконання, російсько-українська війна це війна “не армії добра і зла, а двох слов’янських країн”.

Минулого року Орбан на зустрічі з журналістами в Будапешті заявив, що мета Росії перетворити Україну на некеровану руїну, щоб Захід не міг заявити про неї “як про приз”, а Україна, як Афганістан, тепер є “нічийною землею”. Після цього МЗС України викликало угорського посла для пояснень.

Водночас в Угорщині зафіксували найвищий рівень підтримки українських біженців у Східній Європі. Громадяни цієї країни готові продовжувати допомогу і не вважають, що витрачені на неї гроші треба переспрямовувати на власних громадян. Найменший рівень підтримки українських біженців зафіксували в Болгарії: там проти допомоги виступає 71% громадян. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter