Представники ромських організацій отримали погрози через поширене раніше фейкове відео

Дата: 29 Жовтня 2021
A+ A- Підписатися

Низка представників ромських громадських організацій отримали листи з ультиматумом та погрозами фізичною розправою. Їх спричинило поширене раніше фейкове відео, на якому нібито роми б’ють військових. 

Про це у коментарі ZMINA повідомив ромський правозахисник Юліан Кондур. Він також надав виданню один із таких листів, відправлений з поштового сервісу протонмейл.

Скриншот листа з погрозами, наданий постраждалими

За словами Кондура, листи такого характеру отримали представники Коаліції ромських організацій в різних регіонах.

“Інформація, на яку посилається відправник, стосується фейкового інциденту нібито щодо конфронтації між ромами та бійцями АТО на Волині. Там дійсно був конфлікт [після якого було опубліковане відео, де група ромів просить вибачення навколішки. – Ред.], але після цього він не повторювався, а був випущений цей фейковий матеріал, і нібито у цьому листі посилаються на цей фейковий інцидент”, – зазначив активіст.

У листі також висунули ультиматум. Він полягає у тому, щоб представники ромських організацій видали “людей з відео”, які нібито побили військових.

“Якщо ж цього нібито не трапиться, то почнуться розправи, причому не проти нас, а проти людей з таборів. Всерйоз розцінювати лист як погрозу безпосередньо мені я не можу, бо вона не адресована мені особисто, там не вказується моє ім’я, є тільки узагальнення, мовляв, всі роми несуть відповідальність одне за одного”, – розповів Кондур.

Як зазначає активіст, він має намір звернутися до поліції, і, як йому відомо, деякі його колеги вже подали заяви. На думку Кондура, ці листи – частина кампанії із залякування, яка зараз відбувається у різних регіонах, зокрема в Ірпені.

“У Ірпені це маскують, не говорять ні “роми”, ні “цигани”, а подають ці акції в контексті нібито боротьби з наркоторгівлею. Ну тобто, я думаю, це, скоріше за все, представники тих же організацій, що влаштовують ці акції”, – припустив активіст.

Раніше ZMINA фіксувала залякування за схожою схемою стосовно Асоціації ЛГБТ “Ліга” у Миколаєві. Тоді зловмисники надсилали представникам організації та локальним медіа листи, в яких заявляли про намір влаштувати теракт.

14 жовтня в низці телеграм-каналів поширювали відео, на якому роми нібито б’ють ветеранів АТО. Там зазначили, що це ймовірна помста за те, що ромів змусили на колінах вибачатися через побиття ними ветерана АТО в місті Торчин Волинської області на початку жовтня. 

Окремі ЗМІ подали новину щодо інциденту та вказували, що він стався в Луцьку на Волині. 

Водночас поліція це заперечила, оскільки не виявила схожих інцидентів в області. За фактом інциденту почали додаткову перевірку. Згодом правоохоронці встановили, що першоджерелом поширення відео є фейкова сторінка у фейсбуку реального громадянина України. 

Той її однак не створював. Це, за інформацією правоохоронців, зробили невідомі особи 10 вересня 2021 року, причому під час реєстрації користувач вказав контактний телефон одного з мобільних операторів, що діє на території угруповання “ДНР”.

Йдеться також, що поліцейські опитали осіб, які поширили відео, встановили хронологію його поширення та першоджерело, дійшовши в такий спосіб висновку, що воно є заздалегідь підготовленим фейком. Поширенням такого змонтованого відео зловмисники, ймовірно, мали на меті спровокувати конфліктну ситуацію всередині українського суспільства, вважають правоохоронці. 

Нагадаємо також, що в Ірпені неподалік від Києва 17 жовтня близько сотні представників праворадикальних та націоналістичних організацій вийшли на акцію протесту проти ромів, які живуть у місті. Її спричинив напад двох неповнолітніх ромів на 22-річного волонтера, що допомагає українській армії. Від учасників події, зокрема, лунали дискримінаційні висловлювання та заклики до насильства стосовно ромського населення в разі, якщо нападники на “колінах не вибачаться перед потерпілим та українським народом”. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter