Представництво президента у АРК не має даних про студента, якого затримували після оприлюднення листа Фаріон

Дата: 02 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

Представництво Президента України в Автономній Республіці Крим не має інформації щодо студента з окупованого півострова, якого російські силовики затримали після того, як мовознавиця Ірина Фаріон оприлюднила листа, що він написав на її підтримку. 

Про це заступник постійної представниці президента України у Криму Денис Чистіков розповів “Громадське”. 

Випадок з кримським студентом трапився торік у листопаді. 

Тоді після критики Фаріон бійців “Азову” та 3 штурмової бригади, які не перейшли на українську мову, у соцмережах розгорілися палкі дискусії щодо цього. Мовознавиця почала публікувати у соцмережах публікації та листи на свою підтримку. Серед них була світлина листа, в якому студент з окупованого Криму описував, як не уявляє собі деокупацію рідної Керчі солдатами, які говорять російською мовою. 

“Звідки я буду знати, що це наші, а не москалі, які вбрались в українську військову форму”, – йшлося у листі. 

У коментарях до публікації підписники Фаріон звертали її увагу, що вона ставить під ймовірний ризик автора листа, бо не приховала його персональних даних. Вона радила не писати їй про це. 

“Не давайте порад, коли вас не просять. У мене прикрите прізвище? Ви чого своє сховали? Заблокувати?” – відповідала вона. 

Невдовзі у Криму затримали хлопця, який представився Максимом Глебовим. Його змусили на відео перепрошувати та сказати, що він відмовляється від слів на підтримку Фаріон. 

Дії Фаріон засудила представниця президента в Автономній Республіці Крим Таміла Ташева. Вона заявила, що домагатиметься відповідальності за оприлюднення персональних даних. Зараз у представництві кажуть, що з відкритих джерел, які вони моніторять, жодної інформації про Глєбова не поступало.

У відомстві наголосили, що звертались до СБУ, яка веде справу, й там підтвердили, що слідство триває. Журналістам у службі до цього казали, що не можуть розкривати деталей провадження. 

Нагадаємо, що записавши відео зі студентом, дані якого оприлюднила Фаріон, росіяни порушили міжнародне право. 

Читайте також: Відлуння фаріонства: через які вразливості пройшла російська пропаганда

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter