Правозахисники: наказ наступати на Маріуполь – злочинний

Дата: 25 Січня 2015
A+ A- Підписатися

Правозахисний Центр “Меморіал” (Москва) зробив заяву про трагедію в Маріуполі, назвавши наказ голови самопроголошеної ДНР злочинним.

Про це передає сайт “Меморіалу”.

З тексту заяви: “23 січня [2015] голова самопроголошеної Донецької Народної Республіки Олександр Захарченко заявив, що віддасть збройним формуванням ДНР наказ: полонених більше не брати. Тим самим він скоїв військовий злочин”.

Такий наказ злочинний, – незалежно від того, як кваліфікувати збройний конфлікт на сході України: як міжнародний конфлікт або як громадянську війну.

Міжнародне гуманітарне право однозначно забороняє віддавати подібні накази.

У статті третій, загальній для всіх Женевських конвенцій, сформульовано вимогу до сторін збройного конфлікту неміжнародного характеру:

“Особи, які склали зброю, а також припинили брати участь у військових діях внаслідок хвороби, поранення, затримання або з якоїсь іншої причини, повинні за всіх обставин користуватися гуманним зверненням . З цією метою забороняються і завжди і всюди будуть заборонятися наступні дії щодо вищевказаних осіб: – посягання на життя і фізичну недоторканність, зокрема всілякі види вбивства, каліцтва, жорстоке поводження, тортури і катування”.

Перший Додатковий Протокол до Женевських конвенцій, що стосується конфліктів міжнародного характеру, у статті 40 прямо забороняє “віддавати наказ не залишати нікого в живих, погрожувати цим противнику або вести воєнні дії на такому ґрунті”.

Стаття 41 цього Протоколу забороняє нападати на особу, яка: а) знаходиться під владою супротивної сторони, б) ясно висловлює намір здатися в полон; в) перебуває без свідомості або яким-небудь іншим чином виведено з ладу внаслідок поранення або хвороби і тому не здатна захищатися, за умови, що в будь-якому разі ця особа утримується від будь-яких ворожих дій і не намагається втекти”.

Виконання злочинного наказу, відданого Олександром Захарченком, також безумовно має кваліфікуватися як вчинення військового злочину.

Відповідальність за ці злочини доведеться нести і Росії, чиї вищі офіційні особи відкрито підтримують сепаратистів.

Ми вимагаємо від керівництва нашої країни негайно зробити кроки до того, щоб напоумити керівництво сепаратистів на сході України і спонукати їх скасувати злочинний наказ“.

Як повідомлялося раніше, бойовики “ДНР” завдали вогневого удару з Новоазовського напрямку по густонаселеному району міста Маріуполя. При цьому час обстрілу було вибрано з розрахунку на велику кількість жертв.

Українські дипломати закликають зібрати надзвичайне засідання Ради ЄС з приводу теракту.

А в Києві пройшла акція пам’яті на честь загиблих у Маріуполі.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter